Хіти тижня. У Польщі археологи знайшли загадкові останки дітей з монетами у роті (фото, відео)

У Польщі, під час дослідження масового поховання 16-17 століть, археологи виявили останки дітей, які були поховані з монетами у роті. Відповідні фото і відео опубліковано на Facebook-сторінці Arkadia Firma Archeologiczna, передають Патріоти України.

У минулому році робочі під час будівництва дороги натрапили на кілька людських останків. Пізніше, провівши розкопки в тому місці, археологи виявили 115 тіл. Близько 70-80% всіх поховань - діти, при чому багато з них були поховані з монетами у роті.

За словами археологів, цей звичай походить зі старої дохристиянської традиції під назвою Обол Харона. Цей звичай пов'язаний з древніми греками і римлянами. Раніше люди давали своєрідну плату або хабар Харону, якій перевозив душу померлого через річку, що відокремлює світ живих і мертвих.

Велика частина монет, знайдених у роті дітей, датується правлінням Сигізмунда III Вази, який був монархом Польщі між 1587 і 1632 роками. Також були виявлені монети часів правління Іоанна II Казимира Васи, який був королем Польщі і Великим Князем Литовським з 1648 до 1668 року.

Археологи займаються з'ясуванням того, що було на цьому місці раніше. "Ми знаємо з джерел, що під час візиту єпископів Кракова в 1604 році в ці місця, тут уже була велика парафіяльна церква з садом, будинком священика, школою і кладовищем", - кажуть вони.

Не виключено, що ділянка, де виявлені останки дітей, була частиною цього кладовища, призначеного для дітей. Всі знайдені тіла будуть вивчені антропологами, а потім перепоховані в місцевій парафіяльній церкві.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...