Хіти тижня. В Україні на дні річки знайшли унікальний гарматний лафет часів козаччини - у світі таких одиниці (фото, відео)

На дні річки Дніпро в Запорізькій області археологи виявили унікальний дубовий лафет для великої польової гармати. Це перша знахідка такого типу в Україні. Відео та фото з місця знахідки опубліковано на сайті Національного заповідника "Хортиця", передають Патріоти України.

За словами співробітника заповідника Валерія Нефьодова, лафет був виявлений на глибині 9,8 м трохи нижче Хортиці. Попередньо знахідка датується 17-18 століттям. "Такий лафет зі встановленою на ньому потужною облоговою гарматою, ймовірно калібром до 32 фунтів, використовувався для штурму фортець і міст", - зазначив він.

В межах України такі знахідки раніше не були відомі. За словами вчених, одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу і кожен з них розкриває цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння.

Лафет має загальноєвропейську конструкцію, поки невідоме місце його виробництва. Він зроблений з дуба і окований залізом, на ньому збереглися залишки червоної фарби.

Довжина лафета близько 4,4 м, ширина - близько 2,3 м. Важить він понад 1,2 тонни. Доброму стану знахідки посприяв мул, в який він був занурений. На початку археологи прийняли фрагменти лафета, що визирали на поверхню, за затонуле судно.

Відео підводних зйомок доступне за посиланням.

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...