Хоча вакцина українцям пока не "світить": Учені розповіли, скільки може зберігатися імунітет після щеплення від COVID-19

У тих, хто перехворів, і у вакцинованих від коронавірусної хвороби може виробитися довготривалий клітинний імунітет проти вірусу SARS-CoV-2. Такий висновок міститься в дослідженні імунологів Університету Монаша в Австралії, результати якого оприлюднено в журналі Science Immunology. Він може зберігатися до восьми місяців, вважають учені, передають Патріоти України.

За їхнім твердженням, відповідні антитіла можуть захищати людину від захворювання на COVID-19 навіть більше – на момент публікації дослідження ще тривало.

Учені пояснили принцип дії захисних механізмів так: В-клітини пам'яті імунітету "запам'ятовують" SARS-CoV-2. Коли вірус знову з'являється в організмі людини, вже після хвороби або вакцинації, зазначені клітини оперативно запускають імунну відповідь. Унаслідок швидко виробляються антитіла, які нейтралізують вірус.

Дослідження велися на 25 особах, які перехворіли на коронавірус. У них взяли 36 зразків крові, починаючи з четвертого до 242-го дня після появи перших симптомів захворювання. Кількість антитіл очікувано знизилася через три тижні після перших проявів хвороби, однак В-лімфоцити пам'яті були стабільно наявні у всіх протягом восьми місяців, йдеться в повідомленні.

На думку вчених, все це доводить, що вакцини проти нового коронавірусу працюватимуть протягом тривалого періоду. Раніше деякі дослідники висловлювали побоювання, що захисний ефект від них може тривати всього 2–3 місяці.

Вироблення в людському організмі системної імунної пам'яті може запобігти важкому системному COVID-19, а можливе повторне інфікування спроможне обмежитися легкою або безсимптомною інфекцією верхніх дихальних шляхів, вважають дослідники.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...