Хто може працевлаштуватись без військово-облікового документа - пояснення юристки

Під час дії воєнного стану всі військовозобов'язані повинні мати військово-облікові документи. Ці документи потрібні як для працевлаштування, так і для вступу до вишу. Чи можливо працевлаштуватися без військового квитка, пояснює адвокатка Марія Левченко, передають Патріоти України.

У січні 2024 року набула чинності постанова кабміну, яка встановлює нові правила ведення військового обліку на підприємствах.

Що потрібно врахувати роботодавцям

“Було прибрано прогалину, яка не чітко прописувала умови щодо обов’язку керівників підприємств, організацій доводити до своїх працівників під підпис накази про те, що конкретного працівника викликають до ТЦК та СП для звірки військово-облікового документа”, – пояснює юристка.

Для роботодавців це означає, що тепер потрібна людина, яка займатиметься веденням військового обліку..“Також роботодавцю чітко прописано обов’язок до 7 днів після прийняття конкретної людини на роботу, або відповідно звільнення, завершення навчання і так далі передавати ці дані до ТЦК”, – наголошує Левченко.

Для ФОПів у цій постанові не прописано жодних вимог, однак це не означає, що ФОПи не будуть перевірятися щодо ведення військового обліку.

Що це означає для працівників — чи може роботодавець взяти на роботу працівника без військово-облікового документа

“Для звичайних працівників це означає, що роботодавець може звільнити свого працівника, якщо той не буде вчасно оновлювати свої дані військового обліку в ТЦК, і роботодавець не може взяти на роботу такого працівника”, — зазначає юристка.

Оновлювати військово-облікові дані потрібно як працівникам на основному місці роботи, так і за сумісництвом.

Хто може працевлаштуватись без військового квитка

“Влаштуватись на роботу і поступити на навчання тепер можна тільки за наявності військово-облікового документа. Виняток зробили тільки для жінок-медиків та фармацевтів, які можуть влаштуватись на роботу без надання цього документу до 2026 року”, – пояснює адвокатка Марія Левченко.

На вулицях стане суттєво темніше: У Києві починають економити світло через дефіцит електрики у мережі

четвер, 9 травень 2024, 18:50

У Києві через дефіцит в енергосистемі зменшать яскравість усіх ліхтарів у місті, що дозволить досягти загальної економії не менше 20%. Про це 9 травня повідомляє пресслужба КМДА. . Уточнюється, що повністю виключати усі ліхтарі ніхто не буде. Завдяки ...

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...