"Хвороба стане керованою": Ізраїльські вчені заявляють, що можуть вилікувати найагресивніший рак мозку

Ізраїльські дослідники вважають, що вони можуть зробити рак мозку менш смертоносним після того, як вони зупинили розвиток пухлин у мишей і на лабораторній моделі, заблокувавши доступ до них певних білків. Про це повідомляє «The Times of Israel», передають Патріоти України.

Виживання при гліобластомі становить всього 40% через рік і 5% через п'ять років, навіть після хірургічного втручання, променевої терапії та хіміотерапії. Але професор Роніт Сатч-Файнаро висловила надію, що її нове дослідження, проведене на мишах і лабораторних моделях, зробить хворобу «хронічною, але керованою або навіть повністю вилікує її». Її команда спровокувала гліобластому, яка становить половину всіх первинних раків головного мозку і вважається самим агресивним раком, який починається в головному мозку, у сотень мишей. Всі миші померли протягом кількох тижнів, якщо тільки їм не вводили хімічну сполуку, що блокує вироблення білка Р-селектину. Всі миші, які брали блокатор Р-селектину, одужали і вижили.
З'єднання, що блокує білок, також придушило розвиток пухлинних клітин, взятих у пацієнтів - людей і вставленого в тривимірну модель людського мозку в лабораторії, розповіла Сатч-Файнаро. Дослідження було опубліковане в журналі, що рецензується «Nature Communications», і Сатч-Файнаро заявила, що сподівається, що скоро будуть проведені випробування на людях і буде зроблено висновок, що блокування білка Р-селектину є способом лікування гліобластоми. «Ми говоримо про один з найагресивніших видів раку, і це дійсно захоплююче», - сказала вона. «Це прокладає шлях до нової терапії хвороби, в лікуванні якої не було нічого нового за останнє десятиліття».
Сатч-Файнаро, директор Дослідницького центру біології раку при Тель-Авівському університеті і керівник лабораторії онкологічних досліджень і наномедицини, підкреслила, що для блокування білка P-селектину не будуть потрібні нові ліки, оскільки блокатори вже розроблені для лікування інших захворювань і довели свою безпеку в ході триваючих клінічних випробувань. Її команда, в яку входили аспірант Ейлам Єйні і доктор Асаф Маді, вирішила дослідити можливість блокування P-селектину після вивчення того, як клітини гліобластоми «пошкоджують» один з аспектів імунної системи мозку. «В імунній системі мозку є клітини, звані мікроглією, і вони призначені для блокування патологій, включаючи рак», - сказала вона. «Ми хотіли зрозуміти, як вони втрачають здатність пригнічувати цей рак, гліобластому».
Вони дійшли висновку, що пухлина «псує і перевиховує» мікроглію, так що замість захисту мозку від раку вони генерують білок Р-селектин, який допомагає пухлині рости. «Ми задалися питанням, що станеться, якщо ми заблокуємо секрецію білків Р-селектину, яких зазвичай немає, але які раптово виявляються в великих кількостях в мозку за наявності пухлини. Ми виявили, що, блокуючи вироблення P-селектину, ми не дозволяємо мікроглії пригнічувати імунну систему і підтримувати розвиток пухлини в головному мозку. Ми змогли успішно протестувати це на мишах і на пухлинних клітинах в 3D-моделі з дуже обнадійливими результатами».

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...