Кого можуть мобілізувати в Україні до 25 років: Названо категорії військовозобов'язаних

Законодавство України не передбачає призов на війну чоловіків віком 18 до 25 років, але наразі є деяка кількість таких молодих громадян, яких все ж таки мобілізовують. Йдеться про тих, хто раніше відслужив строкову службу, був призваний на неї 2020-2021-му та на початку 2022 року, або ж закінчив військову кафедру і також призивався. Про це заявив Radio NV секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, передають Патріоти України.

У нього поцікавилися: чому до ухвалення нового закону чоловіки до 25 років були обмежено придатними до військової служби у воєнний час та непридатними у мирний, а тепер таких громадян можуть забрати на фронт на законних підставах.

"Є ця категорія людей, які отримали, наприклад, в 20 років військовий квиток, що в армію на строкову службу він не піде… Але коли він отримує військовий квиток, він стає військовозобов'язаним. І у нас ці категорії не мінялись. У нас були військовозобов'язані й призовники", – зауважив нардеп.

Він додав, що після ухвалення нового мобілізаційного закону в цьому плані нічого не змінилося: такі громадяни залишалися військовозобов'язаними й продовжували йти в Збройні сили.

"І тут це питання поставило суспільство. Деякі народні депутати писали зміни до законодавства, щоб таких людей не призивати. Хоча вони є військовозобов'язаними, згідно законодавства", – підкреслив Костенко.

Він каже, що наразі в комітеті ВРУ щодо цього питання напрацьований законопроєкт. У документі прописано заборону призову військовозобов'язаних до 25 років, і норму про те, що якщо такі люди потрапили на фронт в цей період, в них буде право на звільнення.

"Зараз ми розглядаємо таке питання. Це не колізія, так було і до. Люди мали статус військовозобов'язаних, вони прийшли і взяли військовий квиток. А якщо ти військовозобов'язаний, ти призовний під час дії воєнного стану. Це не була колізія, це була норма ще до закону про мобілізацію", – наголосив нардеп.

У відповідь на це журналістка Radio NV нагадала, що цю норму не виправили та не зіставили відповідно до нового закону про мобілізацію. Адже у квітні 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон, в якому йдеться про те, що мобілізовувати під час війни можуть лише з 25 років.

Політик у відповідь зазначив, що такі пропозиції були: взагалі не призивати людей до 25 років. Наприклад, офіцерів, які зараз навчаються у вузах, офіцерів-курсантів або тих, хто служили.

"Ми повністю ці категорії, якщо йти за вашою логікою, могли б взагалі прибрати, зокрема молодших офіцерів, командирів взводів, командирів рот, які зараз кістяк армії. Тому це просто категорія військовозобов'язані. Зараз вирішили замінити норму обмежено придатні, щоб ці люди не були призвані. Але у нас вже і немає такого поняття, як обмежено придатні. Є придатний і непридатний", – нагадав Костенко.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...