"Коли Каїн убив Авеля, він не перестав бути його братом": Сенцов пояснив своє ставлення до росіян

На думку українського режисера, українцям варто більше звертати уваги не на походження співгромадян, а на спільні цінності.

Звільнений з російського ув’язнення політв’язень Олег Сенцов пояснив свої слова, коли в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel заявив, що «росіяни і українці – споріднені народи». Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у “Фейсбуці”, передають Патріоти України.

“У мені немає ні краплі української крові, якщо розглядати питання походження. Але я громадянин України, народжений на її землі, як і багато з нас, усвідомив причетність і відповідальність за свою країну, там, на Майдані і брав активну участь у боротьбі за справжню незалежність своєї батьківщини. Я гордий називати себе українцем і бути частиною нової української нації, що не формується виключно за національною ознакою, а об’єднаної насамперед загальною системою цінностей. В цьому і є наше головна і глибинна відміну від сучасних росіян, які складаються, до речі, не з одних лише росіян, які почали розвиватися, а точніше деградувати в зовсім іншу сторону, – розповів Сенцов.

За його словами, головний розлом стався в 2014 році і привів до війни.

“Жителі Мордора щиро нас не розуміють і вважають, що вони повертають українців на шлях істинний, що веде у багнисте болото, в якому Росія гниє вже давно. А методи такого примусу до дружби у них одні й ті ж, ще з радянських часів: танки, снаряди і багнети”, – додав український режисер.

Як вважає Сенцов, “дивно заперечувати родинне походження українського та російського народів, як і намагатися вибудувати українську націю за чистотою крові або не помічати, що ми всі різні і об’єднані передусім любов’ю до України”.

“Коли Каїн убив Авеля, він не перестав вважатися його братом, але він став при цьому вбивцею. А це важливіше будь-яких суперечок про родинне коріння”, – підсумував Сенцов.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: Опитування показало, за яких умов

четвер, 2 травень 2024, 15:56

Більшість українців все ще планують повернутися до України (26% точно та 26% скоріше). З них 61% планує це зробити після війни, передають Патріоти України. з посиланням на дані опитуванняInfo Sapiens. Остаточне закінчення війни / припинення бойових ді...