Коли в Україні святкуватимуть католицький і православний Великдень-2021: Головні дати свята

Весна у багатьох з дитинства асоціюється з 8 березня, Масляною і, звичайно ж, з найважливішим християнським святом - Великоднем, передають Патріоти України.

Великдень або як його ще називають Світле Христове Воскресіння - найдавніше свято, яке встановлено на честь воскресіння Ісуса Христа.

Спочатку Великдень всі християни святкували за іудейським календарем. Свято починалося 14 числа місяця нісан - тобто першого місяця в єврейському календарі, який відповідав березню-квітню у григоріанському календарі.

Згодом дату цього свята в кожен конкретний рік почали обчислювати за місячно-сонячним календарем, що зробило Великдень перехідним святом.

На сьогоднішній день загальне правило для розрахунку дати Великодня звучить так: "Ця дата має випадати на першу неділю після першого весняного повного місяця, яка наступає після весняного рівнодення". Однак у православних (християни східного обряду) і католиків (християни західного обряду) ця дата різна і збігається лише зрідка - останній раз це було в 2017 році, а в майбутньому буде в 2025 році.

Різниця у визначенні дати святкування Великодня виникла в результаті календарної реформи, проведеної Римсько-католицькою церквою в 1582 році та прийняття нових правил розрахунку Пасхалії (методики розрахунку дати Великодня). Православна церква не визнала їх і продовжила святкувати свята за старим юліанським календарем.

Таким чином, розбіжність між датами Великодня в східних і західних церквах викликана відмінністю в даті церковних повних місяців і різницею між сонячними календарями (вона становить 13 днів в XXI столітті). Великдень у католиків (григоріанський календар) у близько 30% випадків збігається з православним (юліанський календар), у 45% випадків випереджає його на один тиждень, в 5% - на 4 тижні, в 20% - на 5 тижнів, а ось різниці в 2 або 3 тижні не буває.

Більш того, католицький Великдень іноді збігається з іудейським, а також може бути раніше його. У той же час у православній церкві такого не допускається - це порушує послідовність євангельських подій.

У 2021 році католицький Великдень відсвяткують в неділю 4 квітня - на місяць раніше, ніж православний. У християн західного обряду також є Великий піст, який триває 40 днів до Великодня, виключаючи неділі. Починається він у Попільну середу - за 46 календарних днів (1,5 місяці) до головного свята. Зазначимо, що у католиків піст менш суворий, ніж у православних: м'ясо заборонено вживати лише у п'ятниці, а строгий піст вони тримають всього два дні - в Попільну середу і Страсну п'ятницю.

Православна Пасха в 2021 році припадає на 2 травня. Великий піст розпочнеться 15 березня, а завершиться традиційно напередодні Великодня - тобто 1 травня.

Екстренер "Чорноморця" спрогнозував, чи зможуть українці вибачити Тимощуку зраду

субота, 4 травень 2024, 14:04

Колишній головний тренер Кривбаса, Чорноморця та Маріуполя Олександр Бабич висловився щодо Анатолія Тимощука, який залишився в країні-агресора після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. В інтерв'ю "Українському футболу" наставник заявив...

Прийшли "заступитися" за товаришів: На Закарпатті суперечка між ромами й працівниками ТЦК переросла у стрілянину (відео)

субота, 4 травень 2024, 13:28

На Закарпатті сталася стрілянина біля Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) в місті Виноградів. Про це повідомила місцева поліція, передають Патріоти України. Правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом кон...