Компенсації за зруйноване житло: Хто може отримати і як подати заяву

Після вторгнення армії РФ в Україну сотні тисяч українців залишилися без єдиного житла. На липень 2022 року таких людей було приблизно 800 тисяч - відтоді їхня кількість лише зростає, передають Патріоти України.

Вже скоро в Україні набуде чинності закон про компенсації за нерухомість, знищену в ході бойових дій. Українці, які позбулися житла, зможуть подати відповідну заяву і отримати сертифікат на нове житло. УНІАН розповість, як буде працювати цей механізм, хто може подати заяву і якими будуть компенсації.

Хто має право на компенсацію зруйнованого житла

Компенсації передбачені за житло, яке було зруйноване або знищене в результаті військових дій. Йдеться про квартири, приватні будинки, садові і дачні будинки, об'єкти незавершеного будівництва і так далі.

Отримати компенсацію можуть власники такого житла, замовники та інвестори, члени кооперативів і спадкоємці перерахованих осіб.

Прийом заявок діятиме протягом усього воєнного стану та ще протягом 1 року після його скасування. Також компенсацію можна буде на житло, яке постраждало після скасування воєнного стану, але через наслідки війни. Наприклад, через детонацію снаряда. Такі заяви можна буде подати протягом трьох років після скасування воєнного стану.

Хто не може отримати компенсацію за зруйноване житло

Ще не встановлено точний перелік, які можуть або не можуть претендувати на компенсації. Але вже відомо, що компенсації не отримаютб іноземці, особи під санкціями і судимі за злочини проти держави, а також спадкоємці перерахованих людей.

Також компенсацію не можна буде витратити з іншою метою крім будівництва житла, а також отримане житло не можна буде продавати протягом 5 років.

Як можна буде отримати компенсацію за зруйноване житло

Для отримання компенсації потрібно подати заяву, яку розгляне незалежна комісія. Подавати заяви можна вже зараз, але поки що їх не розглядають. Заяву можна подати онлайн в додатку "Дія" у розділі "Послуги", а також письмово в органах соцзахисту або в центрах адміністративних послуг, чи у нотаріуса.

До заявки потрібно додати пакет документів, що підтверджує право власності на житло, а також фото об'єкта до і після руйнування.

Комісія зобов'язана розглянути заявку протягом 30 днів. Але розгляд може затягнутися, якщо житло знаходиться в зоні тимчасової окупації. Заявнику можуть відмовити, якщо воно було подано з порушенням термінів або з недостовірними даними.

Якими будуть компенсації за зруйноване житло

Отримати компенсацію можна двома способами. Перший - сертифікат на покупку квартири або приватного будинку. Другий - зарахування грошей на спеціальний рахунок. За ці гроші можна буде побудувати своє житло. Сертифікат заборонено передавати третім особам.

Сума компенсації розраховується індивідуально залежно від вартості зруйнованого житла. Житло по компенсації можна буде отримати тільки на підконтрольній Україні території, і його вартість має бути приблизно рівною з вартістю зруйнованого житла. Різницю власник доплачує сам.

Діяти сертифікат буде 5 років. Протягом цього періоду ним можна буде скористатися.

Хто отримає пріоритетне право на отримання компенсації

Закон встановлює перелік осіб, які зможуть отримати компенсацію раніше за інших. Пріоритетне право отримають:

  • учасники бойових дій (УБД);
  • українці, які отримали інвалідність через війну;
  • мобілізовані без статусу УБД;
  • багатодітні сім'ї;
  • особи з інвалідністю 1 і 2 групи.

Якщо у людини знищено кілька об'єктів житла, то пріоритетне право можна використовувати тільки для одного з них.

Скільки вже подано заяв на компенсацію житла

Українці вже подали 335 тисяч заяв про компенсацію пошкодженого житла. Більше половини звернень стосуються не повністю зруйнованого, а лише пошкодженого житла. Ймовірно, таке житло буде набагато простіше і швидше компенсувати.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...