Конфіскація житла за борги: Українцям детально пояснили, коли можна втратити квартиру

Житло у неплатників за комунальні послуги в Україні зазвичай не арештовують і не забирають, однак така ситуація можлива. Примусове вилучення і продаж квартири може бути при накопиченні суми боргу в 100 тисяч гривень. Про це розповів голова обласної організації Спілки власників житла України Ігор Скоропад, пише газета "Експрес", передають Патріоти України.

Експерти пояснили, за яких умов єдине житло боржника можуть заарештувати та продати, а власника - виселити.

За словами адвоката Віри Струкової, втратити квартиру неплатник за комуналку ризикує, якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати - наразі в Україні це 100 тисяч гривень. Якщо ж сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує зазначеної, єдине приміщення боржника та земельну ділянку не арештують, не вилучать і не продадуть.

Яка процедура стягнення боргу з неплатника

Надавач комунальних послуг спершу подає позовну заяву до суду. Зазначається, що цивільний процесуальний кодекс дозволяє розглядати ці суперечки в спрощеному порядку, коли видається судовий наказ за заявою постачальника комунальних послуг. Однак споживач має право оскаржити цей наказ, і тоді справа розглядається вже в позовному провадженні.

Коли вже є судовий наказ або рішення суду про стягнення з боржника грошових коштів за комуналку, документ передають виконавцям. Тоді вже майно можуть забрати і примусово продати. Але спочатку виконавець виносить постанову про початок виконавчого провадження - це і є дії, спрямовані на погашення заборгованості.

Як виконавці можуть повертати борг

Як розповів Скоропад, виконавчі служби можуть продати авто, побутову техніку, меблі боржника, повертати борг за рахунок коштів з його банківських рахунків. Струкова додала, що виконавці можуть стягувати кошти з зарплати або пенсійних виплат. При цьому для погашення боргу за комунальні послуги дозволяють щомісяця стягувати не більше 20% пенсії.

Наскільки реальна загроза втратити житло через борги за комуналку

Позовна давність справ, що стосуються заборгованості за комунальні послуги, становить 3 роки, а накопичити 100 тисяч заборгованості за такий короткий час майже неможливо, кажуть експерти. Хіба що за опалення в приміщенні дуже великої площі.

Також зазначається, що постачальники послуг часто звертаються до суду тоді, коли накопичується достатня сума боргу і не минув строк позовної давності. Тоді при стягненні в примусовому порядку боржник має компенсувати судові витрати та 10% виконавчого збору.

До речі, якщо дійде до примусового стягнення, то сума заборгованості за комуналку може зрости на 20% через пеню (за рік 3,65% суми боргу).

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...