Коронавірус може стати "хронічною" хворобою: Лікарі пояснили, чому не всі можуть вилікуватися

Для більшості людей, інфікованих коронавірусом, Covid-19 являє собою короткочасне захворювання. Однак у деяких спостерігається "хронічний Covid-19", який відрізняється стійкою втомою, постійним болем і задишкою протягом декількох місяців. Про це повідомляє BBC Mundo, передають Патріоти України.

Що таке "хронічний Covid-19"

Не існує медичного визначення або списку симптомів, загальних для всіх пацієнтів, однак найбільш частою особливістю є сильна постійна втома.

Інші симптоми включають задишку, безперервний кашель, біль у суглобах і м'язах, проблеми зі слухом і зором, головні болі, втрату нюху і смаку, а також пошкодження серця, легенів, нирок і кишечника. Також у деяких розвиваються психічні проблеми - депресія, тривожність і труднощі з ясним мисленням.

Скільки людей страждає від "хронічного Covid-19"

У дослідженні, опублікованому в журналі Американської медичної асоціації, були вивчені випадки 143 пацієнтів з Сovid-19, пролікованих в найбільшій лікарні Риму після їх виписки. 87% з них страждали принаймні одним симптомом майже два місяці по тому.

Згідно з інформацією, зібраною за допомогою програми Covid Symptom Tracker, яким користуються близько 4 млн осіб, було виявлено, що у 12% людей симптоми зберігаються і через 30 днів.

Дослідження, проведене в Дубліні, показало, що половина людей, за якими спостерігали, все ще відчували хронічну втому через 10 тижнів після зараження коронавірусом. Третина не змогли повернутися до роботи. При цьому медики не виявили зв'язку між втомою і тяжкістю інфекції.

Яким чином вірус викликає хронічні прояви

Ідей багато, але однозначних відповідей немає. Один з варіантів полягає в тому, що вірус пішов з більшої частини організму, але зберігся в невеликих осередках.

"Якщо діарея затяжна, вірус знаходиться в кишечнику, а при втраті нюху - в нервах, і це може бути причиною проблеми", - пояснив професор Тім Спектор з Королівського коледжу Лондона.

Інше пояснення полягає в тому, що імунна система не приходить в норму після зараження на Сovid-19, і це є причиною проблем зі здоров'ям.

Чи можливо повне одужання

Кількість людей з хронічним Covid згодом скорочується. Однак у вчених є побоювання, що навіть якщо ці люди зараз одужують, вони можуть зіткнутися з довічними ризиками.

І ще більше проблем можливо в майбутньому: Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що широко поширене запалення, викликане коронавірусом, може викликати у людей проблеми з серцем в набагато більш молодому віці.

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе хронічний Covid

Система охорони здоров'я Великобританії, NHS, дала низку порад для тих, хто перехворів на Covid-19, особливо тим, хто потребував стаціонарної допомоги.

Пауза: контролюйте свій темп, щоб не втомлювати себе занадто сильно, і переконайтеся, що ви достатньо відпочиваєте

Планування: плануйте дні так, щоб напружені заняття розподілялися протягом тижня

Розстановка пріоритетів: подумайте, що потрібно зробити, а що можна відкласти.

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...