Коронавірус наступає: Українцям розповіли, скільки коштує тест, де і як його здавати

Міністерство охорони здоров'я України внесло зміни в алгоритм тестування на коронавірус. З самоізоляції можна виходити вже на 14-й день без проведення ПЛР-тесту. Однак це в разі відсутності клінічних симптомів. Тестування методом ПЛР перенесли на 7-9-й день від можливого зараження, передають Патріоти України.

В цілому, сьогодні в Україні доступні три види тестів на коронавірус:

- експрес-тести;

- ІФА-тести на визначення антитіл до вірусу;

- ПЛР-тести.

Експрес-тести мають найменшу точність, хоч і високу швидкість діагностики. Медики не рекомендують ними користуватися, а якщо і довелося, то отриманий результат - варто перевірити ще раз іншим методом тестування.

ІФА-тести. Метод тестування на основі імуноферментного аналізу. Проводиться шляхом дослідження крові на наявність антитіл до коронавірусу. В Україні такі тести виробляє вітчизняний виробник (компанія "Діапроф"), і точність цих тестів висока.

Метод дозволяє визначити, що людина хвора, а також, що вже перехворіла коронавірусом раніше і можливо навіть безсимптомно.

Так, ІФА-тестування в українських лікарнях і лабораторіях сьогодні проводять на визначення трьох антитіл.

Якщо тест показує наявність антитіл IgG, то це говорить про те, що людина вже перехворіла коронавірусною хворобою. Якщо виявлені антитіла IgM, то пацієнт поки все ще хворіє. А ось антитіла IgA виявляють на ранній стадії зараження коронавірусом.

Здавати ІФА-тести сьогодні обов'язкова умова для тих, хто лягає в лікарню на планову госпіталізацаю. Також ІФА-скринінг на постійній основі, відповідно до наказу МОЗ, повинні проходити медики, поліцейські, прикордонники і військові. Тобто всі ті, хто контактує з великою кількістю осіб, або має підвищений ризик зараження в силу професійної діяльності.

ІФА-тести в різних регіонах України проходили вчителі та вихователі перед тим, як вийти на роботу до дітей, а також студенти - перед заселенням у гуртожиток (це приклад Одеси).

Більше того, проводити регулярні ІФА-дослідження своїх співробітників рекомендовано бізнесу, особливо, якщо мова про ресторани, кафе, готелі, торгові центри або спортивні зали.

Вартість ІФА-тестів в різних регіонах України коливається від 300 до 600 грн. Результати досліджень можуть бути готові в той же день, або на наступний день.

ПЛР-тестування. Дослідження "знаходить" вірус в слизових оболонках носа пацієнта. Його ціна в середньому становить від 800 до 2000 грн. Ціни на цей аналіз різняться у залежності від терміновості отримання результату. Такий розбіг по вартості, принаймні, відбувається у приватних клініках і лабораторіях.

Результати ПЛР-тестів в українських реаліях пацієнтам доводиться чекати від 2-3 діб до тижня часу. Іноді навіть довше - до 10 днів. Такими випадками "затяжного" тестування хворі часто діляться в соціальних мережах, скаржачись і обурюючись. Серед причин - перевантаженість лабораторій.

ПЛР-тести можуть давати недостовірний результат, особливо якщо забір матеріалу зроблений невірно або на дуже ранній стадії захворювання. Більш того, в Україні вже мали місце факти масового підпільного виробництва ПЛР-тестів, які збували в лікарні через платформу Prozorro.

Так чи інакше, але в разі підозри на "ковід" для постановки остаточного діагнозу, ПЛР-тест в Україні є обов'язковим. Безкоштовно його можна зробити тільки через сімейного лікаря і при наявності клінічних ознак коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, що в Україні спостерігається сьогодні чергова хвиля коронавірусу - кількість пацієнтів з підтвердженим діагнозом зростає. При цьому збільшується відсоток важких і летальних випадків.

Джерело: УНН

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Життя повністю змінилось: Пара під час ремонту в кухні знайшла схований скарб на кругленьку суму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:55

Пара була приголомшена, коли під час ремонту будинку розкопала бетонну підлогу в кухні й знайшла захований скарб вартістю 60 000 фунтів стерлінгів (майже три млн гривень). Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Роберт та Беккі Фукси розкопувал...