Коронавірус в Україні: У реанімаціях черги, лікарі падають з ніг, а люди ... вважають його міфом (фото, відео)

У Львові Covid-19 спалахнув із новою силою.

Напередодні в місті Лева вирішили посилити карантин, а всього в області, яка наразі на межі "червоної" зони, фіксується близько тисячі нових випадків інфікування на добу. Львівські медустанови буквально захлинаються від напливу пацієнтів, які по кілька днів шукають місце в лікарні. Але серед жителів є чимало тих, хто досі не вірить у коронавірус та ігнорує протиепідемічні заходи, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

У лікарнях колапс, медиків не вистачає

У Львові не вистачає місць у лікарнях, людей із COVID-19 уже кладуть у коридорах, їдальнях, холах. Але на тлі цього місцева влада стверджує, що медустанови завантажені на 61%.

"Я три дні не могла госпіталізувати свого родича з коронавірусом, тому що просто немає місць. Хоча завдяки моїй роботі у мене є якісь контакти лікарів, і навіть це не допомагало", – розповідає львівська волонтерка Наталя Липська.

"Кожні п'ять хвилин під'їжджають швидкі, там постійний потік людей. Класти нікуди. Ми забезпечуємо пацієнтів кисневими концентраторами. Так ось буквально за кілька днів попит на них виріс на 300-400%! Постійно дзвонять лікарі і просять концентратор, тому що місць немає, а людині потрібно. Або для того, щоб звільнити місце в лікарні, людину потрібно виписати, він уже одужує, але ще киснезалежний, і йому необхідний концентратор", – розповідає Липська.

Серед пацієнтів із COVID-19 найгіршою видається ситуація з літніми людьми або тими, хто має онкологічні захворювання або деменцію. За ними потрібен додатковий догляд, а медиків не вистачає.

"Лікарі та медсестри виснажені, вони працюють вже на знос. Ми не можемо клонувати медиків, їх просто немає", – каже волонтерка.

Самі медичні працівники розповідають, що змушені працювати без вихідних.

"Ще недавно в нас у день з коронавірусом надходило 5-6 осіб. Потім стало 10. Тепер – більш ніж сорок. Класти їх нікуди. Ніхто раніше навіть не думав, що потрібно розширювати відділення в інших госпіталях. Тепер гасають стрімголов. Працювати дуже складно, тому що цей вірус набагато гірший, ніж восени. Люди дуже швидко тяжчають, їм потрібен кисень, їм потрібен догляд. Ми працюємо без вихідних, часом по кілька днів поспіль, тому що колеги теж хворіють", – розповів лікар Львівської лікарні швидкої допомоги.

Тільки зараз міська влада почала активно шукати варіанти розширення приміщень для лікування пацієнтів із коронавірусом. Чиновники обходять львівські поліклініки в пошуках місць для організації денних стаціонарів, куди можна буде перевезти звичайних пацієнтів. А на базі звільнених лікарень будуть розгортати місця для людей із COVID-19.

Не дотримуються карантину і не вірять у COVID-19

Львів межує з Івано-Франківською областю, звідки і почалася нова хвиля епідемії. Крім цього самі жителі міста нехтують заходами безпеки. Медики кажуть, що швидкому поширенню COVID-19 є кілька причин:

  • у Львові не відмовлялися від масових заходів на Різдво;
  • багато жителів відвідували церкви;
  • були відкриті всі гірськолижні курорти в області, включно з популярним Славським.

Як говорить Липська, незважаючи на те, що лікарні переповнені і люди хворіють дуже важко, частина львів'ян досі вважає коронавірус міфом.

"Я приїхала з лікарні, описую своєму знайомому, що там діється, а він мені каже, що це неправда, лікарні стоять порожніми. Ну що тут можна вдіяти! Люди не носять маски, тому що їм у них важко дихати. Я завжди на це відповідаю, що в кисневій масці дихати набагато складніше.

Вони дозволяють собі прогулюватися по магазинах. Ба більше – влаштовують дискотеки і підпільні вечірки в клубах і на квартирах. Навіть мене туди запрошували. Шукають, де зробити фальшиві ПЛР-тести, щоб поїхати на відпочинок за кордон. Ходять хворими на роботу, їздять у транспорті. Самі хворіють і заражають оточення. Це така безвідповідальність! Та що тут далеко ходити. Я видаю концентратори, за ними приїжджає людина, запевняє, що здорова. Й одразу в соцмережі пише, що у нього позитивний тест і температура. Через кілька днів і я почуваюся зле. Люди просто чхати хотіли на все", – обурюється волонтерка.

Садовий дожартувався

Потрібно зазначити, що мер Львова Андрій Садовий був активним противником карантину і локдауну. Саме він восени минулого року виступав проти обмежень у вихідні та, прикрившись колективним рішенням міської ради, оголосив суботу та неділю робочими днями.

На мітингу рестораторів Садовий ще в листопаді, коли готувався до участі в другому турі виборів мера, назвав карантин вихідного дня дурістю. І запевняв, що 25% львів'ян уже перехворіли на коронавірус. "Давайте ще ухвалимо карантин обідньої перерви", – жартував Садовий.

Також він наполягав, що не можна у Львові скасовувати Різдво й оголошувати локдаун, оскільки "про Різдво в Біблії написано".

"Є здоровий глузд, є коляда та Різдво. Ця атмосфера і гарний настрій активно впливають на імунну систему, роблять її набагато сильнішою, і COVID-19 просто відштовхується і втікає", – заявляв Садовий.

Хоча від гучних святкувань Різдва у Львові тоді все-таки відмовилися, але ялинку поставили та різдвяний ярмарок теж провели.

Зараз мер змінив свою думку, тепер він ходить у лікарню, де лежать люди з коронавірусом, і веде звідти репортаж про те, що там відбувається насправді.

Що заборонять у Львові

Із 19 до 28 березня у Львові посилили карантин, область перебуває на межі "червоної" зони. Згідно з новими обмеженнями:

  • молодша школа переходить на канікули, старші класи продовжують дистанційне навчання;
  • припиняють роботу всі установи культури – театри, кінотеатри, музеї, концертні майданчики;
  • заклади громадського харчування працюють "на винос" і доставку;
  • в торгових центрах працюють продуктові магазини, аптеки і зоомагазини;
  • господарські магазини працюють на видачу за попереднім замовленням;
  • усі масові заходи переносяться;
  • салони краси та спортивні зали працюють за індивідуальним попереднім записом.

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...

"Бройлер. Савченко. Жирна. Дякую за підтримку": Захисниця Азовсталі Пташка відповіла хейтерам, які критикують її фігуру

четвер, 25 квітень 2024, 13:03

Захисниця Азовсталі, парамедикиня-доброволець Національної гвардії України Катерина Поліщук на позивний Пташка емоційно відповіла хейтерам, які критикують її фігуру. Пташка опублікувала емоційний допис на своїй сторінці в Instagram, де звернулася до хе...