Красень для справжніх поціновувачів: Створене українцем вінтажне авто хочуть продати майже за 1 млн доларів (фото)

Відреставрований рідкісний спорткар Pegaso Z-102 1954 року від авангардного дизайнера українського походження Якова Савчика, який юнаком емігрував до Франції, виставили на аукціон. Вінтажну автівку планують продати за 750-900 тисяч доларів. Про це повідомили на сайті аукціонного дому Broad Arrow Auctions, передають Патріоти України.

Іспанська компанія Pegaso більше відома вантажівками та автобусами, але також в неї були й спорткари. Pegaso Z-102 з кузовами від французького ательє Saoutchik був одним із найшвидших автомобілів 1950-х. Усього в світі лише 84 купе і кабріолетів Pegaso Z-102, а з кузовами від Saoutchik - взагалі 18 машин. Вінтажний спорткар з аукціону - один з цих 18-ти.

Раритетна автівка має 195-сильний двигун V8 потужністю 175-360 к. с., а топова версія розганялась до 243 км/год. Дизайн: дуже довгий капот, великі фари та вигнутий дах. Авто, яке виставлено на аукціоні, має 2,8-літрову вісімку на 195 к. с. і може розганятися до 200 км/год.

Засновник спорткару - українець Яків (Жак) Савчик (рідне прізвище - Савчук), який емігрував з Києва до Франції приблизно у 1899 році, коли йому було 19 років. Вивчився на столяра, а в 1906 році відкрив у передмісті Парижа Нейї-сюр-Сен власну кузовну майстерню Saoutchik.

Він випередив більшість французьких виробників кузовів своєю неперевершеною якістю та унікальним стилем. Савчик займався проєктуванням та будівництвом на замовлення кузовів для автівок. У 1920-ті роки ательє стало одним з провідних у кузовній справі.

Кузови українця монтували на шасі дорогих і престижних марок, зокрема Isotta-Fraschini, Hispano-Suiza, Delahaye, Cord тощо. Але після Другої світової війни попит на кузови індивідуального виробництва майже зник. Зараз авто з кузовами Савчика мають велику колекційну цінність.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...