Кров згортається, люди помирають, не знаючи від чого: Інфекціоніст заявив, що статистика смертності від COVID-19 в Україні вища і вже на рівні Польщі

Статистика смертності від коронавірусу складається з трьох компонентів, але не всі вони враховуються під час підрахунку даних в Україні. Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповів лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта, передають Патріоти України.

"Важко говорити, яка насправді в Україні реальність, для цього потрібно більш ретельне дослідження, але я не думаю, що ми суттєво відрізняємося від тієї ж Польщі", – зазначив він.

Як пояснив медик, оцінюючи смертність від коронавірусу, епідеміологи розрізняють три компоненти. "Перший – це безпосередня смертність під час захворювання на COVID-19. І дійсно в Україні цей показник є нижчий, ніж у Європі", – сказав Курпіта.

Другий компонент – віддалені наслідки самого коронавірусу. "Коли люди мають ускладнення з боку серцево-судинної системи чи інших систем через 3-4 тижні після захворювання, і тоді вони не потрапляють у статистику смертності", – пояснив він.

Третій компонент стосується не безпосередньо коронавірусу, а смертей від тих хвороб, які не лікували внаслідок певних обмежень медичної допомоги. "Коли люди з іншими хронічними захворюваннями через страх або через обмеження не звертаються по медичну допомогу", – пояснив лікар.

У цьому контексті Курпіта нагадав, що в Україні зберігається високий відсоток смертності від серцево-судинних захворювань. "Але ми розуміємо, що сам по собі COVID-19 провокує порушення згортання крові, на якому можуть прогресувати серцево-судинні захворювання", – пояснив він.

Нагадаємо, згідно з даними Worldometer, станом на 1 грудня в Польщі від COVID-19 померли понад 17 тисяч осіб, в Україні – понад 12,5 тисяч осіб.


Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...