Киянин, котрого США вважають своїм генієм, а знає - весь світ: Кличко відкрив пам’ятник Сікорському біля аеропорту "Київ"

Після вимушеної еміграції, наприкінці життя великий авіаконструктор мав мрію повернутися на батьківщину і цей пам’ятник – алегорія: Сікорський повертається в Україну

Sikorsky R-4 — перший гелікоптер, що серійно випускався в США

25 травня світ визначав 130-річчя народження Ігоря Сікорського, зазначають Патріоти України. У Києві нарешті вирішили увіковічнити монументом пам'ять геніальному землякові, зсунувши трохи дату відкриття на день авіації, котрій конструктор присвятив більше 60 років свого життя.

Отже 31 серпня мер Києва Віталій Кличко відкрив пам’ятник відомому авіаконструктору Ігорю Сікорському, який встановлений біля київського аеропорту ім. Сікорського (колишнього “Жуляни”). Про це Кличко повідомив на своїй сторінці в Twitter.

“Увічнений в бронзі Ігор Сікорський тепер зустрічає киян та гостей в аеропорту, що носить його ім’я”, – йдеться в повідомленні.

На офіційному сайті київського мера уточнюється про те, що відкриття пам’ятника було приурочено до Дня української авіації. Незважаючи на те, що значну частину життя Сікорський жив і працював у США, перший апарат вертикального зльоту він зібрав і запустив саме в Києві.

“Мені дуже подобається творчий задум – фігура тримається на одній точці – ніби відриваючись від землі в небо. Оскільки Сікорський є конструктором першого в світі гелікоптера, у руці він тримає своє творіння”, – розповів Кличко.

Пам’ятник являє собою фігуру Сікорського, який стоїть на півсфері і однією ногою відштовхується від неї, “зависнувши” в повітрі. У руках великий конструктор тримає вертоліт.

Над скульптурою працював український художник-скульптор Володимир Журавель, який також створив пам’ятник Іллі Муромцю та композицію “Діти, які запускають кораблики”, встановлену на Поштовій площі.

За словами Журавля, Сікорський мав мрію запустити в повітря вертоліт і вона здійснилася. Також він наприкінці життя хотів повернутися на батьківщину і цей пам’ятник – алегорія: Сікорський повертається в Україну.

Кличко підкреслив, що гроші, витрачені на установку пам’ятника – його власні, з державного бюджету нічого не було взято. Мер столиці також подякував спонсорам, які допомогли прикрасити київський аеропорт скульптурою.

“Може, після відкриття пам’ятника, справа з садибою Сікорських таки зрушиться з мертвої точки. І люди зможуть побачити, де ріс і творив видатний авіаконструктор” – додав він, нагадавши, що вже кілька років влада домагаються від Міністерства оборони передачі будинку громаді Києва для створення в ньому музею.

Скільки засуджених Україна може відправити на фронт? У владі назвали цифру

субота, 11 травень 2024, 0:55

В Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом ...

Пенсії в Україні перерахують заднім числом за лічені тижні: Ось кому збільшать одразу за місяці

п’ятниця, 10 травень 2024, 18:37

В Україні з 1 червня перерахують пенсії тим, хто продовжив працювати на заслуженому відпочинку та виконав кілька умов. Розмір прибавки залежатиме від зарплати та стажу. Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. В Україні з 10,4 млн пенсіонерів працювати прод...