Київський науковець знайшов у монастирях на грецькій горі Афон 144 українські стародруки 16-18 століть

Непересічний культурний феномен пояснюється тим, що українськими ченцями в одному з найважливіших осередків Православного світу були переважно колишні запорозькі козаки, що везли з собою сюди, або замовляли та отримували, з Батьківщини книжки рідною мовою

Науковий співробітник Інституту історії України НАН Сергій Шумило під час експедиції на грецьку гору Афон знайшов там 144 старовинні видання з друкарень Києва. Про це він повідомив на своїй Facebook-сторінці, передають Патріоти України.

Київські стародруки XVIII століття він виявив у книгосховищі одного з афонських монастирів. Більшість з них була видана у друкарні Києво-Печерської лаври.

Також на Афоні зберігаються понад 20 рідкісних видань Київської Митрополії XVI-XVII століть, серед яких є три примірники Острозької Біблії 1581 року.

Історик знайшов на горі Афон 144 київські стародрукиФото: facebook.com/shumylo
Найбільше надходження українських стародруків на Афон починається з 1730-х і до 1770-х років, після чого кількість виданих в Києві видань в колекції афонського монастиря різко зменшується, — розповів Шумило.

Він припустив, що припинення надходжень книг на Афон пов'язане з ліквідацією Катериною II автономії Гетьманщини в 1764, знищенням Запорозької Січі в 1775-му та остаточною ліквідацією козацького устрою України у 1781 році на підконтрольних Російській імперії територіях. Після цього запровадили жорстку цензуру та обмеження на українське книговидання.

Отже, за кількістю надходжень українських стародруків на Афон можна простежити й розвиток української культури та книговидання й штучне їх придушення зусиллями російської імперської влади, — зазначив історик.

За словами дослідника, на Афоні сконцентрована чи не найбільша кількість українських стародруків, які є скарбами української духовно-культурної спадщини. Їхня кількість свідчить про тісні зв'язки афонських монастирів з духовенством та чернецтвом Київської Митрополії та українським козацтвом.

Зокрема, ці зв'язки мали вагомий вплив на розвиток української духовно-культурної спадщини та на спадщину монастирів на самому Афоні. Наслідком цього стало виникнення у середині XVIII століття власних осередків українського чернецтва на Афоні, де ченцями були переважно колишні запорозькі козаки.

Довідка. Афон або ж Свята Гора — гора у Греції, у регіоні Центральна Македонія. Це місце є найбільшим осередком православного чернецтва у світі, де зосереджені 20 православних монастирів під прямою юрисдикцією Константинопольського патріархату.

"Як тільки....": У Держенергонагляду пояснили, коли в Україні покращиться ситуація в енергосистемі

середа, 17 липень 2024, 0:10

Невдовзі навантаження на енергосистему зменшиться, що нормалізує її роботу. Це пов'язано з тим, що в Україні спаде спека. Про це в ефірі телемарафону сказав голова Держенергонагляду Руслан Слободян, передають Патріоти України. За словами Слободяна, чер...

Лайма Вайкуле вперше заспівала українською мовою чим довела до сказу росіян (відео)

вівторок, 16 липень 2024, 23:40

Латвійська співачка Лайма Вайкуле вперше заспівала українською мовою та довела цим росіян до істерики, інформують Патріоти України. Артистка виконала українську пісню на одному зі своїх концертів, відео з якого активно поширилося в Мережі. . На кадрах ...