Китайські вчені створили матеріал "Химеру", який робить поверхню невидимою

Новий метаматеріал поєднує у собі здібності трьох видів тварин та може зробити невидимою будь-яку поверхню. Його створила міжнародна група інженерів-оптоелектронників разом із вченими Цзилінського університету в Китаї. Результати дослідження опубліковані на Pnas.

Метаматеріали — це штучно сформовані та особливим чином структуровані середовища, які мають електромагнітні властивості, що виходять за межі властивостей компонентів, з яких вони складаються. Метаматеріали синтезують шляхом введення в природний матеріал різних періодичних структур з найрізноманітнішими геометричними формами.

Новий тип метаматеріалу, який назвали «Химерою», практично невидимий у спектрах видимого світла, мікрохвиль та інфрачервоного випромінювання.

Більшість розроблених раніше метаматеріалів були призначені для маскування об’єктів лише в одному типі спектра. Однак «Химера» здатна забезпечувати невидимість у кількох спектрах одночасно

Детальніше про «Химеру»

У пошуках ідеального рішення автори проєкту звернулися до природи та запозичили властивості одразу трьох видів тварин: хамелеонів, які вміло маскуються у видимому світлі, скляних жаб із їх прозорою шкірою та бородатим ящіркам, здатним ховатися від хижаків з інфрачервоним зором.

Творці матеріалу назвали свій метаматеріал «Химерою» на честь міфічної істоти, що поєднує риси трьох тварин, якими вони надихалися.

Створений матеріал імітує такі природні явища, використовуючи п’ятиетапний процес нанесення шарів. Кожен з них має унікальні властивості маскування.

Один із шарів відображає мікрохвилі, інший створює ілюзію прозорості завдяки вбудованій електронній схемі, а третій приховує теплові випромінювання за допомогою механізму, що змінює колір метаматеріалу для охолодження.

Теплові зображення матеріалів, що зазвичай використовуються при поглинанні мікрохвильового випромінювання, та метаматеріал вчених. (A) Скло ITO зі струмом усунення 30 В; (B) Скло ITO без струму зміщення; (C) Лист графіту товщиною 0,05 мм зі струмом зміщення 2,4 В; (D) Аркуш графіту без струму зміщення.

Технічні можливості «Химери»

Метаматеріал гарно показав себе у трьох різних методах невидимості на різних ландшафтах. Нижче коротко про кожний.

Широкосмуговий камуфляж з мікрохвильовим налаштуванням на місці. «Химера» імітує відображення широкого спектра природних ландшафтів у діапазоні від 8 до 12 ГГц, імітуючи такі поверхні, як вода, пісок, луки та замерзлий ландшафт.

Оптична прозорість. Подібно до скляної жаби, метаматеріал зберігає рівень оптичної прозорості, що робить її майже невидимою для видимого світла.

Електротермічний ефект. Наслідуючи бородатих ящірок, «Химера» може зменшити максимальну різницю температур між собою та навколишнім середовищем лише до 3.1°C – зміна, надто незначна для сприйняття людським оком.

Результати тестів показали, що матеріал працює досить ефективно і може знайти широке застосування у різних галузях, від досліджень дикої природи до військових розробок.

Розробка відкриває нові перспективи в галузі маскування та стелс-технологій, демонструючи, як черпання ідей із природи може призвести до створення інноваційних матеріалів з унікальними властивостями.

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...

Пенсіонери в Україні можуть отримати доплату від ООН: Стало відомо, хто та які суми

понеділок, 20 травень 2024, 9:14

Частина українських пенсіонерів з інвалідністю може отримати автоматичні доплати до пенсій завдяки програмі Всесвітньої продовольчої програми ООН, якщо їхні пенсії не перевищують 3250 гривень і вони проживають на підконтрольній Україні території. Допла...