Легенда виявилася правдою: Науковці зафіксували трюк унікальної змії, яка перетворюється у швидке колесо, тікаючи від небезпеки (відео)

Дивлячись на цю крихітну змійку і її "акробатичні трюки", здається, що світ був би трохи страшнішим, якби всі такі плазуни виявляли таку ж винахідливість.

Змії – це хитромудрі набори м'язів, кісток та гострих зубів у формі мотузки, які загалом не мають особливого вибору в тому, як їм переміщуватися. Але карликова очеретяна змія (Pseudorabdion longiceps) розробила, ймовірно, унікальний спосіб втечі. Вчені вперше задокументували вміння цього виду перетворюватися у колесо й просто котитися від небезпеки.

Група дослідників під керівництвом біолога Евана Сенга Хуата Куа з Університету Малайзії Сабах зазначає:

Ми детально повідомляємо про спостереження за новою поведінкою втечі, яку використовує цей вид – колесом. Раніше були лише випадкові повідомлення про таку поведінку і це перший раз, коли вона задокументована із зображеннями та детальним описом.

Загалом змії мають низку стратегій уникнення хижацтва інших, більших тварин. До них відносяться камуфляж, прикидання мертвим, втеча, агресія та оборонна поза. Але менші змії особливо вразливі до хижаків.

Карликова очеретяна змія — потайна нічна тварина, яка вдень ховається в підстилці листя або під колодами. Виростаючи до крихітних 23 сантиметрів у довжину, вона є ідеальною закускою для хижаків, таких як птахи та інші змії, тому їй просто життєво необхідно було розробити якийсь метод захисту чи втечі.

Переходячи гірську дорогу в Малайзії одного вечора в серпні 2019 року, дослідники випадково натрапили на один такий екземпляр. Коли вони наблизилися, перелякана змія згорнулася в коло й буквально покотилася геть. У дослідженні зазначено:

Коли змія наблизилася, вона злякалася, скрутила своє тіло в петлю і почала котитися, щоб спробувати втекти. Змія промчала приблизно 1,5 метри менш ніж за 5 секунд вниз по дорозі. Котячись униз по схилу, змія змогла набрати швидкість і швидко подолати більше землі.

Вчені зловили змію і поклали її на рівну ділянку землі, де спостерігали, як змія повторює свою поведінку кілька разів. Це дозволило їм проаналізувати та задокументувати унікальну поведінку.

Рух починається з того, що змія тягне своє тіло у S-подібну форму, а потім запускає передню половину свого тіла в повітря, відштовхуючись хвостом від землі. Все тіло змії опиняється в повітрі; коли голова торкається землі, хвіст повертається вперед, а голова та шия згортаються, щоб знову кинутися вперед. Весь маневр повторюється; в основному змія кілька разів перекидає витки свого тіла один над одним.

Ви можете спостерігати цю поведінку в дії на відео нижче, знятому мандрівниками. Котіння змії починається приблизно о 1:50.

За словами дослідників, дивна поведінка може мати ряд переваг. У поєднанні з пасивним перекочуванням (тобто під час втечі з пагорба) цей рух може допомогти змії рухатися швидше. Раптовий шквал руху також може відволікти й збити з пантелику хижаків. Зменшення контакту тіла змії з землею може призвести до нерівного запаху, що збентежить нічних хижаків, які більше покладаються на нюх, ніж на зір.

“Зараз охочих йти до ЗСУ, ставати на захист зовсім немає": Боєць "Азову" різко звернувся до українців

понеділок, 29 квітень 2024, 11:44

Люди, що тільки не вигадують: то тут Тису перепливають, топляться в тій. Та краще ти піде і загинь, як справжній чоловік, як справжній воїн, який став на захист своєї сім'ї, своєї держави, своєї нації, чим ти просто потонеш, як щур. Про це боєць 12-ї б...

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...