Лікарі вирішуватимуть, кому жити: Чи загрожує Україні сценарій Італії з COVID-19

Якщо люди "не оберігатимуть себе самі", то місць у лікарнях усе одно буде недостатньо, скільки б їх не формували.

Якщо ігнорування правил карантину та загальна ситуація з COVID-19 в Україні не зміняться, не виключено введення протоколу "сортування" хворих у медичний установах. Це означає, що лікарям доведеться вибирати, кому з пацієнтів надавати допомогу. У коментарі ЗМІ директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України Вікторія Задорожна сказала, що "така ситуація у нас може бути", передають Патріоти України.

"З огляду на те, що в нас багато людей не дотримуються протиепідеміологічних заходів: дистанція, маски та санітайзери", – уточнила епідеміологиня.

Вона сказала, що "якщо все це буде тривати – ми до цього дійдемо". Задорожна також звернула увагу на складну ситуацію в лікарнях країни. "Якби ви побули 10 хвилин в інфекційних відділеннях, де лікують хворих від коронавірусу, ви б побачили, який тягар на медичних працівниках. Вони не встигають, нікуди вже класти хворих, багато важких хворих. Тому що, чим більше осіб хворіють, тим більше буде "важких", – сказала вона.

Директорка Інституту епідеміології підкреслила, що якщо люди "не оберігатимуть себе самі", то місць у лікарнях усе одно буде недостатньо, скільки б їх не формували. Задорожна вважає, що Україні загрожує "італійський" сценарій. Вона зазначила, що в такому випадку належне лікування та допомогу можуть отримати ті, у кого більше шансів вижити.

"Буде таке, як в Італії, – коли хворих привозили, не вистачало ліжок для допомоги, лікарів і апаратів ШВЛ. Вони були змушені надавати допомогу тим, хто мав більше перспектив вижити. Це не тому що вони так хотіли. Ось це найстрашніше, що може бути, якщо люди і далі будуть так ставитися до безпеки", – сказала експертка.

Джерело: Страна

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...