Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону планету у 2028 році, зазначають Патріоти України.

Мультімільярдер також припустив, що люди влаштуються на Марсі в самодостатньому місті через 20 років. За слова експертів, це не настільки безглуздо, як здається на перший погляд, пише TheGuardian.

Після дописів Ілона Маска на його власній платформі Х про те, що люди можуть висадитися на Марс уже протягом наступних чотирьох років, у мережі з'явилося чимало критичних дописів та навіть висміювань. Адже такі заяви здавалися химерним вихвалянням навіть за мірками засновника SpaceX і найбагатшої людини у світі.

Урядове космічне агентство США NASA, яке співпрацює зі SpaceX над знаннями та технологіями для доставляння астронавтів на Червону планету, вважає, що перша посадка екіпажу до 2040 року є "сміливою метою".

Це не перший раз, коли Ілон Маск висуває подібні заяви. У 2016 році він сказав, що вважає, що перші пілотовані запуски на Марс можуть відбутися протягом шести років, хоча важка ракета для їх польоту все ще перебуває на стадії розробки концепції.

І хоча багато критиків вважають останню заяву Маска ще одним прикладом його вихваляння, особливо після розповідей про те, що він хотів допомогти заселити позаземну цивілізацію своєю власною спермою та дозволити їй їздити поверхнею Марса на кібертреках Tesla, проте деякі аналітики бачать у цьому сенс.

Якщо заселення Марса мільйоном людей за два десятиліття є нездійсненною метою, перспектива регулярних польотів шатлів із Землі на борту ракет SpaceX наступного покоління Starship, які перевозять вантажі та перших людей-дослідників, абсолютно досяжна, запевняють науковці.

Експерти кажуть, що амбітні заяви Маска прискорили дискусію про найближчі амбіції SpaceX і довгострокові перспективи самого людства.

"Якби я ставив діагноз, навіщо зараз встановлювати таку дуже агресивну часову шкалу для Марса, то це частково для того, щоб показати, що SpaceX не сповільнюється, не відпочиває на лаврах", – сказав професор ділового адміністрування Гарвардської школи бізнесу, який спеціалізується на економіці космосі Метью Вайнзірл.

Експерт наголошує, що марсіанська місія завжди була центральною для SpaceX. Вайнзірл зазначив, що дохід від інших комерційних космічних операцій Маска, зокрема супутникової інтернет-системи Starlink і її мілітаризованої дочірньої мережі Starshield, є ключовим для фінансування його цілей.

Проте Метью Вайнзірл додав, що попереду у Маска подолання практичних і технічних проблем на шляху до Марса. Враховуючи, що Starship здійснив лише чотири випробувальні польоти, перші два з яких закінчилися невдачами. А запланований п'ятий експериментальний політ цього тижня було припинено принаймні до листопада через екологічні проблеми.

Крім того, за словами науковців, ще не розроблений космічний корабель-заправник, який буде потрібен для дозаправлення Starship на орбіті, щоб б він зміг перевозити 100-тонний корисний вантаж або екіпаж зі 100 осіб одночасно під час шестимісячної подорожі до Марса.

"2028 рік цілком можливий час для запуску. Але зараз ви говорите про подорож на Марс в один кінець. Проте не можна відправляти людей у подорож, доки не буде теплиць і місця для їхнього життя. Це одна з розбіжностей, яка у мене виникає із заявою Маска", – сказав президент The Mars Society та автор книги "Новий світ на Марсі: що ми можемо створити на планеті" Роберт Зубрін.

Він також висловив сумнів, що SpaceX насправді розробляють необхідні наземні системи для людських операцій на Марсі.

Проте Зубрін поділяє впевненість Вайнзірля в тому, що SpaceX зрештою втілить у життя більшу частину бачення Маска щодо Марса, але не в той термін, який він пропонує.

"Зоряний корабель Starship збирається запрацювати, адже він зайшов достатньо далеко, щоб з упевненістю це сказати. Якщо ж говорити про перспективу, Маск часто перебільшує, як щодо того, що він збирається зробити, так і коли він збирається це зробити", – додав Роберт Зубрін.

Водночас Вайнзірл каже, що SpaceX настільки зросла як компанія, що якби Маск більше не керував операціями, це нічого б не змінило.

"У них просто неймовірна здатність залучати таланти, і це говорить про культуру, яку вони дуже чітко побудували та підтримували, яка, принаймні спочатку, багато в чому завдячує Ілону Маску. Безсумнівно, він є унікальною силою в компанії та суспільстві", – сказав він.

Вайнціерль також додав, що компанія не залежить від однієї людини. "На цей час я відчуваю, що ця культура була вбудована в стільки людей у фірмі, що вона не залежить від нього так сильно, як ми можемо побоюватися. Ми не хотіли б, щоб це залежало від когось окремого, і я вважаю, що це не так", – підсумував експерт.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...