Матіос назвав вражаючі цифри небойових втрат захисників України на Донбасі за п'ять попередніх років

Якщо ми хочемо мати боєздатну армію та силові структури, зменшити небойові втрати - треба негайно створювати систему військової юстиції.

Статистика втрат усіх силових структур України у війні на Донбасі жахлива. Небойові втрати всіх силових структур України в 2014-2019 роках загиблими і померлими від хвороб становлять 3379 осіб, що перевищує бойові втрати під час війни на фронті, які офіційно визначені як 3031 особа. Також з небойових причин поранено і травмовано 10 718 силовиків, з бойових причин - 11 694. Про це в інтерв'ю розповів колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передають Патріоти України.

"Не буду деталізувати, але армія та силові структури - частина нашого суспільства з усіма його проблемами. У розрізі недбальства, безпечності, поганої керованості тощо", - зазначив він.

Матіос переконаний, що якби не рішення генерального прокурора Віталія Яреми створити військову прокуратуру в 14-му році, то керованість державою було б утрачено, процвітала б анархія зі зброєю в руках, а кількість злочинів та загиблих за відсутності контролю була б набагато більша.

"Така узагальнена статистика втрат ніким не була передбачена. Її за результатами даних ЄРДР складала тепер вже ліквідована військова прокуратура. У нас, у державі, яка воює, повністю зруйнована і не діє система військової юстиції. Ситуація взагалі не відповідає не тільки стандартам армій країн НАТО, а навіть конструкції північного противника", - наголосив він.

"Якщо ми хочемо мати боєздатну армію та силові структури, зменшити небойові втрати - треба негайно створювати систему військової юстиції. Армія виконує накази та статути, якщо є командування, військова прокуратура, військова поліція зі слідством та військові суди за прикладом Ізраїлю", - вважає Матіос.

За його словами, такі інституції захищені особливим статусом і гарантіями, реагують швидко, розуміють специфіку, і їх жодні озброєні люди та війна не залякають. "Але замість реформи навіть те, що ми встигли побудувати, - військову прокуратуру, - ліквідували. Одного разу військову прокуратуру вже знищували у 2012. Війна 2014 довела її крайню необхідність", - підсумував Матіос.

Джерело: Цензор.НЕТ

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...