Медовий Спас 14 серпня: Що святити в церкві і як зібрати букет-оберіг "маковійчик"

Цей букет складається з польових трав і квітів: калини, соняшника, материнки, волошки, чорнобривців, м'яти, буркуна, колосків вівса, полину і обов'язково макових голівок.

За традицією на службу в храм на Медовий спас, який в 2020 році відзначається 14 серпня, необхідно взяти баночку меду нового врожаю, мак і воду. Про це повідомило Радіо ТРЕК, передають Патріоти України.

Освячений мед заведено залишати у церкві як милостиню. Також 14 серпня в Медовий спас освячують букети-обереги. Їх називають маковійчиками.

Як збирати букет на Маковея

Цей букет складається з польових трав і квітів: калини, соняшника, материнки, волошки, чорнобривців, м'яти, буркуна, колосків вівса, полину і обов'язково макових голівок. В давнину вірили, якщо квіти з такого букета вплести у волосся, вони будуть залишатися густими і пишними.

Кожен елемент маковійчика має символічне значення.

  • Полин - талісман від всілякої напасті;
  • волошка – дарує мир усій родині;
  • сонях – втілює небесне світило;
  • головки маку – нагадування про Великих мучеників.

Що святити в церкві

Вважається, що вода на Медовий спас володіє цілющою силою, тому на свято в храмах проходить мале водосвяття. Тож на службу в церкву варто взяти баночку з водою, щоб її освятити.

Існує простий рецепт здоров'я, пов'язаний із Медовим спасом: після освячення святкових продуктів, потрібно з'їсти ложку меду і запити трьома ковтками освяченої води. Тоді хвороби будуть не страшні.

Що робити з маковійчиком

Викидати освячені маковійчики категорично не можна, їх варто покласти біля ікон, оскільки ці букетики слугують оберегом для господарів дому. За образами вони зберігаються аж до весни. Наші пращури вірили у магічну силу такого букету і часто обсипали ним власну оселю, щоб нечиста сила йшла геть. Також освячені головки маку клали під подушки дітям, щоб їхній сон був спокійним.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...