"Мільярдери на велосипедах": Що відомо про творців найперспективнішої вакцини від коронавірусу

Угур Шахін і Озлем Тюречі - діти трудових мігрантів з Туреччини.

Вакцина від коронавірусу, розроблена компаніями BioNTech і Pfizer, показала в попередніх випробуваннях 90% ефективності і дала надію на швидкий кінець епідемії. Але мало хто знає, що за перспективною розробкою стоїть сімейна пара вчених - доктор Угур Шахін і його дружина Озлем Тюречі. Про те, як діти турецьких мігрантів стали одними з найуспішніших людей Німеччини, розповіло видання New York Times, передають Патріоти України.

Компанія BioNTech почала працювати над вакциною від коронавірусу ще в січні: доктор Шахін прочитав статтю про спалах в Ухані у медичному журналі The Lancet і повірив, що Covid-19 переросте в повномасштабну пандемію. Оскільки в 2018 році BioNTech працювали разом з Pfizer над вакциною від грипу, вони швидко домовилися про співпрацю у створенні нового препарату. Більш того, спільний досвід вчених-іммігрантів зблизив турка Шахіна з директором Pfizer, уродженцем Греції Альбертом Бурлою. "Шахін піклується тільки про науку. Обговорювати бізнес йому зовсім не подобається. Він вчений і принципова людина. Я довіряю йому на 100%" - розповів Бурла.

55-річний Угур Шахін народився в портовому турецькому місті Іскендерун. Коли йому було 4 роки, його батьки переїхали в Кельн, де влаштувалися на завод Ford. Хлопчик з дитинства мріяв стати лікарем, вступив до Кельнського університету і в 1993 році отримав докторський ступінь за роботу по імунотерапії пухлинних клітин.

На початку кар'єри Шахін познайомився зі студенткою медичного факультету Озлем Тюречі - дочкою мігрантів зі Стамбула. У ранній юності вона збиралася стати черницею, але все ж таки вирішила вивчати медицину. Шахін і Тюречі згадують, як в день весілля повернулися в лабораторію одразу ж після церемонії.

Спочатку пара займалася виключно дослідженнями і викладанням, але в 2001 році заснувала свою першу компанію Ganymed, яка розробляла ліки від раку з використанням моноклональних антитіл. Через кілька років вони також заснували BioNTech, вирішивши використовувати більш широкий спектр технологій для лікування онкологічних захворювань.

BioNTech почав набирати обертів ще до пандемії, залучаючи мільйони доларів інвестицій, в тому числі $ 55 млн від Фонду Білла і Мелінди Гейтс. Сьогодні в компанії працює більше 1800 чоловік, а офіси знаходяться в Німеччині і США. У 2016 році пара продала Ganymed за $ 1,4 млрд, а в 2019 році розмістила на біржі більшу частину акцій BioNTech. Ринкова вартість стартапа злетіла до $ 21 млрд, зробивши Шахіна і Тюречі одними з найбагатших людей в Німеччині.

Незважаючи на величезні статки, пара живе зі своєю дочкою-підлітком в скромній квартирі недалеко від офісу. На роботу обидва їздять на велосипедах: в їхній родині досі немає машини. Доктор Шахін зізнався, що вони з дружиною дізналися про ефективність вакцини в неділю ввечері і відзначили цю подію, заваривши вдома турецький чай. "Ми, звичайно, святкували, - сказав він. - Це було полегшення".

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...