Місто із Біблії: В Ізраїлі вперше розкопали храм Ханаана, "знищеного Богом"

В Ізраїлі вперше розкопали храм біблійного Ханаана, згідно з легендами, знищеного богом. Біблійна Книга Ісуса Навина розповідає про входження древніх ізраїльтян в Землю Обітовану після 40-річного перебування в пустелі. Тепер група археологів на чолі з професором Йосефом Гарфинкелем з Інституту археології Єврейського університету в Єрусалимі і професором Майклом Хазелом з Південного адвентистського університету в штаті Теннессі відкрила вікно в ханаанське суспільство, яке населяло землю в ту епоху, повідомляють Патріоти України.

У дослідженні, опублікованому минулого місяця, Гарфинкель і його співавтори вперше написали про великі руїни ханаанського храму 12-го століття до нашої ери, які вони виявили в національному парку Тель-Лахиш, великому поселенні бронзового століття, розташованому недалеко від сучасного ізраїльського міста Кірьят-Гат.
Лахиш був одним з найважливіших ханаанських міст в Ерец-Ісраель в середній і пізній періоди бронзового століття; його жителі контролювали більшу частину Іудейської низовини. Місто було побудоване близько 1800 року до н.е., а потім зруйноване єгиптянами приблизно в 1550 році до н.е. Воно двічі відновлювалося і руйнувалося, остаточно зникло приблизно в 1150 році до н.е. Це поселення згадується як в Біблії, так і в різних єгипетських джерелах і є одним з небагатьох ханаанських міст, що збереглися до наших днів.
«Ці розкопки були захоплюючими», - поділився Гарфинкель. «Лише раз в 30 або 40 років ми отримуємо можливість розкопати ханаанський храм в Ізраїлі. Те, що ми виявили, проливає нове світло на давнє життя в регіоні. Важко переоцінити важливість цих результатів».
Планування храму схоже на інші ханаанські храми на півночі Ізраїлю, як, наприклад, в Шхемі, Мегіддо і Хацорі. Передня частина комплексу відмічена двома колонами і двома вежами, які ведуть у великий зал. Внутрішнє святилище має чотири опорні колони і кілька необрізаних «стоячих каменів», які могли служити зображеннями божеств. Храм Лахиш відрізняється більш квадратною формою і має кілька бічних залів, типових для більш пізніх храмів, включаючи Храм Соломона.
На додаток до цих археологічних руїн, команда розкопала безліч артефактів, включаючи бронзові котли, ювелірні вироби в стилі Хатор, кинджали і сокири, прикрашені зображеннями птахів, скарабеїв і позолочені пляшки з написом «Рамзес II» (один з наймогутніших фараонів Єгипту). Поруч зі святою святих храму археологи знайшли дві бронзові статуетки. На відміну від крилатих херувимів в храмі Соломона, лахські статуетки зображують «богів-ковалів».
Особливий інтерес представляв гончарний круг з вигравіруваним древнім ханаанським листом. Там з'являється буква «Самеко», відзначена витягнутою вертикальною лінією, що перетинається трьома перпендикулярними більш короткими лініями. Це робить його найстарішим з відомих зразків літери і унікальним зразком для вивчення древніх алфавітів.

Оце так! Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні

середа, 24 квітень 2024, 11:30

Державний департамент США в опублікованому звіті за 2023 рік щодо порушення прав людини в України згадав національний телемарафон. Відповідний звіт розміщений на сайті американського Держдепу, передають Патріоти України. Там зазначається, що підписання...

Хочуть мобілізувати? Навіщо українців за кордоном кличуть у консульства і чому не видають документи

середа, 24 квітень 2024, 11:28

Оновлення військово-облікових даних чоловіками за кордоном необхідно для того, щоб працівники Територіального центру комплектування розуміли, хто знаходиться за кордоном і не витрачали час на оформлення повісток в Україні. Про це заявив народний депута...