Місцевий менталітет - це Україна 90-х: Киянин розповів про життя та роботу у В'єтнамі (фото)

У країні прямо зараз відбувається трансформація комунізму в капіталізм.

Андрій Олійник. Фото: соцмережі.

У В'єтнамі зараз дуже бурхливе зростання всього: туризму, економіки, виробництва, закупівель. Майже як в Україні у 2005 році, коли всі думали, що ось-ось буде друга Польща. А про В'єтнам кажуть, що це другий Китай. При цьому прямо зараз відбувається трансформація комунізму в капіталізм. Змішуються цінності, приходять перші гроші, з якими в'єтнамці ще не до кінця знають, що робити. Вони вже бачать по телевізору західний стиль життя, але ще не розуміють, що це таке. Це відбивається на бізнесі, на повсякденному житті, на демографічних і соціальних процесах. Про це розповідає український бізнесмен Андрій Олійник. Він пару років тому прийняв рішення розвивати бізнес у В'єтнамі та на рік переїхав в Сайгон. Патріоти України пропонують прочитати його історію.

Андрій розповів про місцеве життя і менталітеті, в чому унікальність в'єтнамського народу, і чому не варто відкладати поїздку до В'єтнаму, якщо ви давно хотіли його побачити: "Наша компанія Homsters займається розробкою онлайн-сервісів, що допомагають порівнювати, оцінювати та купувати квартири в новобудовах. В'єтнам є однією з найбільш швидкозростаючих економік світу. При населенні в 100 млн. чоловік це зростання створює величезний попит на житло. Люди перший раз в житті стикаються з питанням нерухомості, і їм потрібні прозорі та чесні сервіси, які б допомогли розібратися в цьому процесі. Тому ми вирішили, що нам пора там запуститися. Після пари візитів на розвідку, я зрозумів, що пора мені поїхати до В'єтнаму і заснувати там нашу базу.

Переїхати до В'єтнаму дуже легко. Через інтернет замовляється запрошення, на основі якого видають візу по приїзду. 40-50 доларів і віза ваша. Потрібна ще фотографія, але якщо забудете, то місцеві зроблять вам її в аеропорту після прильоту. Загалом, весь процес цей - чиста формальність, просто для збору грошей. При цьому, немає обмежень по часу перебування в країні".

Про в'єтнамський менталітет

Місцевий менталітет - це Україна 90-х. Молодий капіталізм, в якому всі намагаються знайти своє місце. Всі з відкритими очима і руками чекають, що ж їм принесе західний світ. Всі знають, що ось-ось зараз приїдуть і будуть розповідати, як жити. І вони готові, хочуть! В'єтнамці дуже хочуть вчиться, дізнаватися нове. Але при цьому дуже захищають своє!

У В'єтнамі вас дуже мило зустрінуть. Все покажуть, розкажуть, послухають, попросять навчити - але ви завжди там будете чужим. І це правильно. Це свого роду патріотизм: беремо, вчимося, застосовуємо до себе, але свого не віддаємо. Дуже цікаво, наприклад, спостерігати, як в'єтнамці часто їдуть працювати та вчитися за кордон, але всі хочуть повернутися. Вони їдуть на час, щоб стати розумнішими й привезти це все назад. Думаю, багатьом народам варто було б такого повчитися.

Життя у В'єтнамі: побут, звичаї, відпочинок, розваги

Жити у В'єтнамі цілком комфортно. Особливо на півдні, наприклад, в Сайгоні - це цікаве сучасне місто, де стара культура стикається з новою. Скляні хмарочоси перемішані зі старовинними в'єтнамськими будинками, де живе три покоління і бабуся вбиває курку прямо на вулиці. Запахи, звуки, крики - все це зливається в неповторну суміш. І ще ці мопеди. Мільйони мопедів. Скрізь. Перейти через вулицю - це окрема вправа, яке вимагає терпіння і практики.

Звикнути до в'єтнамської життя можна швидко, розібратися в містах не важко. Таксі комфортні, але з англійським складно. Багато начебто на ній говорять, але вам доведеться дуже уважно слухати, тому що говорять вони англійськими словами, але на в'єтнамському. Акцент просто космічний. Але це і весело.

В'єтнамська кухня смачна і свіжа. Дуже багато морепродуктів, рису, овочів. І є те, чого немає в багатьох країнах Азії - смачний хліб. Французи залишили у них культуру випічки. Ресторанів дуже багато і вони дешеві. Якщо хтось скучив, то тут є багато італійських, французьких ресторанів і т.ін.

Загалом, їжа у В'єтнамі - не проблема. Єдине - це нестача молочної продукції. Наприклад, я довго не міг розібратися з молоком. В'єтнамці його не п'ють, і зараз молочні концерни вкладають мільйони, щоб їх до нього привчити. Але щоб процес йшов простіше, молоко роблять ... солодким. І звичайне несолодке молоко знайти дійсно складно.

Розваг у В'єтнамі багато. По-перше, по країні подорожувати дешево. Є вигідні внутрішні авіалінії, але прийміть як факт, що вчасно вони ніколи не відлітають. Країна велика і дуже красива. Інфраструктури або немає, або 5-зіркові Banyan Tree.

Культури, як такої, немає. Музеїв, опери, театрів, картинних галерей і т.п. не чекайте - комунізм все вибив. Є праця, мир, травень ...

Що стосується нічного життя, то тут в цьому плані усе насичено і весело. Є багато крутих клубів, барів, закладів на дахах.

Але спостерігати за цим всім дуже смішно. Складається враження, що молоді в'єтнамці вже бачили в кіно, що висіти в клубі - це весело. Тому вони йдуть у клуби, але як себе вести, ще не знають, видно, що їм не до кінця комфортно. Тому, в основному, в клубах в'єтнамці п'ють і фоткаються.

Особливості національного бізнесу

Робити бізнес у В'єтнамі нелегко. З одного боку, ринок дуже великий, швидко зростає і схоплює все. Але працювати з локальними кадрами дуже непросто. Комунізм зробив своє: ініціатива карається, ось є шеф, він думає, а ми робимо. Якщо шеф не знає що робити, шеф поганий. Виходячи з цього, наші методи управління, залучення та лідерства не підходять, потрібно міняти підхід.

Рятують ситуацію в'єтнамці, які навчалися в Америці. Таких багато. Вони повертаються і працюють свого роду перекладачами між західним світом і локальним колоритом.

Ще одна річ, про яку не можна забувати: вам ніколи не скажуть "ні". З вами всюди будуть погоджуватися. Всім буде подобатися те, що ви пропонуєте. Але це ніяк не означає, що у вас це куплять. Просто в'єтнамцям незручно говорити "ні". Тому місяцями вам будуть говорити "так". У їхньому розумінні це не брехня. Просто це ваше завдання, зрозуміти коли "так" означає "ні". У кожного експата знайдеться як мінімум 10 оповідань на цю тему.

І є пара моментів, до яких потрібно бути готовим. Наприклад, у в'єтнамців є сієста. Не дивуйтеся, якщо в обідню пору ви зайдете в офіс і вам доведеться переступати через колег, що лежать на підлозі. Вони просто вирішили поспати, це святе. Хтось навіть може прийти зі своєю подушкою і покривалом, і лягти на столі в конференц-залі.

Також не дивуйтеся, якщо вас попросять викликати гуру по феншую, щоб він очистив ваш офіс від демонів і поганої карми. Якщо у себе в офісі побачите голову свині та співробітників, які навколо неї читають молитви, знайте, це просто в'єтнамське народне свято ... Посміхніться, запитаєте, що це таке, і як ви можете в цьому взяти участь.

Плюс полягає в тому, що в'єтнамці - нереально підприємницька нація. У кожного є мрія зробити свої бізнес, і зазвичай він є. Може маленький, може простий, але є. Хтось продає насіння, хтось косметику, хтось їжу на вулиці після роботи. Але свій бізнес - це у них святе. Тому, якщо вам вдасться показати, що ваш бізнес - це їхній бізнес, ви отримаєте безцінні кадри.

В'єтнамські складності

Я не можу сказати, що там щось особливо складно - все досить комфортно. Мінус, звичайно, це мова, яку вивчити практично нереально, на відміну від багатьох азіатських, і цей комуністичний менталітет.

Як би не було весело, красиво і приємно, все одно ви будете відчувати, що це їх земля, їх країна, а ви там, в кращому випадку, гість. Поки даєте, все добре - але якщо немає ... І це відчувається. Але в цьому і їх сила, і тому я впевнений, що в'єтнамці стануть великим сильним народом.

Джерело: Gazeta.ua

Ціни на дешеву каву різко зросли до 45-річного максимуму

вівторок, 7 травень 2024, 5:00

Світові ціни на каву сорту робуста зросли до найвищого за останні 45 років рівня через дефіцит виробництва. У квітні ціна на тку каву підвищилася на 16,8% - до $1,93 за фунт, а ціни на інші сорти кави зросли на 14,8-17,8%, йдеться у звіті Міжнародної о...

Путін нагородив орденом ексрежисера Єралашу, який був засуджений за розбещення дитини та воює проти України

вівторок, 7 травень 2024, 4:15

Російський диктатор Володимир Путін нагородив нагородив орденом “За спасение погибавших” режисера програми “Єралаш”, який був ув’язнений за розбещення 13-річного хлопчика. Про це пише видання “Обозреватель”, передають Патріоти України. Як зазначається,...