Мобілізація в Україні: Коли можна не з'являтися в ТЦК після вручення повістки

В Україні немає нормативно-правового документа, який регулював би всі питання, пов'язані з врученням повісток. Про це повідомив юрист Михайло Лобунько, передають Патріоти України.

Він зазначив, що варто керуватися законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та постановою Кабміну "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

Хто може вручити повістку

З його слів, працівники ТЦК та СП, роботодавці, органи місцевого самоврядування можуть вручати повістки. Важливо, аби військовозобов'язаний особисто отримав повістку під підпис. В іншому випадку — це вважається неналежним вручанням та не нестиме жодних юридичних наслідків у разі неявки до ТЦК та СП.

Людина, яка вручає повістку, повинна показати службове посвідчення, яке підтверджує її приналежність до ТЦК. Зокрема, воно повинно містити наступні відомості:

  • Назва органу, що видав посвідчення;
  • ПІБ особи, якій видано посвідчення;
  • Фотографію цієї особи;
  • ЇЇ службове звання;
  • Номер і дата видачі посвідчення;
  • Підпис особи, що видала посвідчення.

Де можуть вручити повістку

Юрист зазначив, що це питання не врегульоване ніяким нормативно-правовим актом. Тому повістку можуть вручити в будь-якому місці.

Що робити при порушенні порядку вручення повістки

Для військовозобов'язаних, яким вручили повістку не особисто, немає жодних юридичних наслідків у разі неявки до ТЦК. Також можна відмовитися від повістки, якщо її вручає особа у військовій формі, проте не представляється та не надає жодних відомостей про себе.

У разі складання протоколу та внесення постанови за неявкою до ТЦК при неналежному врученні варто звернутися до суду. Потрібно мати документи, які підтверджують факт, неналежного вручення повістки, додав Михайло Лобунько.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...