Мобілізація в Україні: У якому разі представники ТЦК можуть вручити водієві повістку на дорозі

В Україні триває загальна мобілізація, співробітники ТЦК та СП можуть зупиняти й водіїв транспортних засобів для вручення повістки, передають Патріоти України.

Як пише «Твоя машина», юристи наголошують, що чітких регламентацій щодо того, де можна вручити повістку, досі немає, але співробітники ТЦК або інші уповноважені законом особи можуть видавати документ лише тоді, коли його складено керівником центру комплектування, він містить повні анкетні дані призовника, його рік народження та адресу проживання. Тобто повістка має бути «адресною», а не виписаною на місці — остання ставить під сумнів законність процедури.

Вручення повісток водіям може відбуватися у присутності поліцейських, які мають право зупиняти транспортні засоби на блокпосту чи іншому місці. До речі, у правоохоронців для зупинки транспорту має бути одна із передбачених законом причин із вичерпного переліку. Втім, вручення повісток у цьому переліку немає.

Теоретично, військкоми можуть підійти до водія з повісткою після перевірки на блокпосту або на стоянці. У такій ситуації вимогу відкрити вікно та прийняти повістку можна вважати законною та обґрунтованою. Однак документ, знову ж таки, вже має бути оформлений саме на ім’я водія.

Іноді можливі випадки, коли водій пред’являє свої документи для перевірки поліцейському, а той у свою чергу передає інформацію про нього співробітникам ТЦК. У цьому випадку громадянин має право заборонити інспектору передавати його персональні дані третім особам на підставі Закону України «Про захист персональних даних» (статті 1, 8, 10, 14). За порушення цих вимог поліцейському загрожує адміністративна ст. 188−39 КУпАП та навіть кримінальна ст. 182 ККУ відповідальність.

Юристи рекомендують водіям зберігати документи в порядку, бути готовими до виконання законів про мобілізацію, не конфліктувати із співробітниками ТЦК та поліцією, якщо вони діють у рамках законодавства.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...