Могла б пожити і ще трохи: В Австралії зловили найстарішу рифову рибу - вона пережила Другу світову війну (фото)

Біля берегів Західної Австралії вчені спіймали найстарішу рифову рибу в світі. Плямистий маколор із ряду окунеподібних народився в 1939 році і пережив попередню рибу-рекордсмена, якій було "всього" 60 років, передають Патріоти України.

Старому маколору пощастило: за 81 рік він не попався на гачок і не став жертвою цікавих нирців. Проте і його довгому життю прийшов кінець, адже біологи не вміють визначати вік риб на око. Для цього їм довелося розрізати рибу і дістати її отоліти - органи рівноваги, які містять річні лінії росту.

Маколора знайшли на мілинах Роулі - району, який охоплює три коралових рифа на околиці континентального шельфу Австралії. Там він плавав разом з 10 іншими рибами старше 60 років, включаючи 79-річного червоного луціана.

"Досі найстарішій рибі, яку ми знаходили в мілководних тропічних водах, було близько 60 років. Але тут ми визначили два види, які досягають 80 і більше років", - розповів морський біолог Бретт Тейлор.

Незважаючи на вражаючу живучість, маколору далеко до найстарішої морської істоти. Гренландські акули, що мешкають у водах Північної Атлантики, визнані найбільш довгоживучими хребетними тваринами на Землі. Вчені з Копенгагенського університету підрахували, що вони можуть жити понад 400 років - майже на 200 років довше китів.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...