Москва так і не покаялась за мільйони знищених селян: Українці сьогодні вшановують жертв Голодомору

Втомлені від війни з державою-агресором: Путін неодноразово заявляв про плани відродження імперії, що систематично нищила і асимілювала українців в "один народ". Поки в Росії при владі ті, що волають "такую страну проср*ли" Україні порох тримати сухим

23 листопада в Україні вшановують пам'ять 7 млн жертв Голодомору 1932-1933 років. У храмах проводять поминальні панахиди. Люди відвідують пам'ятні місця та беруть участь у акції "Запали свічку", зазначають Патріоти України.

Голодомор був влаштований CHCH. З його допомогою Йосиф Сталін хотів придушити волелюбність українців, які почали активний опір створенню колгоспів та "розкуркулюванню". Протягом 1930 року відбулося 1716 селянських виступів.

"Якщо не візьмемось нині за виправлення становища в Україні, то ми її можемо втратити", - писав Сталін 11 серпня 1932 року.

Червоний обоз з хлібом колгоспу «Хвиля пролетарської революції» села Олексіївка Харківської області, 1932 рік

Тоді почали посилене вивезення зерна з колгоспів. Його продавали за кордон, а кошти використовували для будівництва заводів у інших республіках. Наприкінці 1932-го почали відбирати у селян всі продукти харчування. Люди помирали від голоду. Трупи звозили в братські могили. В них часто скидали і живих людей. Загиблих ніхто не рахував і місця поховань не позначав.

У Києві траурні заходи проведуть на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". Початок о 15.00.

О 16.00 вшанують пам'ять жертв Голодомору хвилиною мовчання. На всіх будівлях державних установ приспустять прапори. Люди запалять свічки і встановлять на підвіконнях.

Комуністичний режим робив все, щоб голоси правди про Голодомор-геноцид 1932-1933 років змовкли. Втім голоси тих, хто доносив правду, не затихли. Спочатку вони зазвучали в західному світі, завдяки сподвижницькій праці української діаспори, небагатьох західних істориків та журналістів, а після здобуття Незалежності, і в Україні.

Український інститут національної пам'яті розробив проект "Пам'ять, що рятує: голоси правди" – це спроба почути окремі голоси із мільйонів, що розкривають різні аспекти Голодомору. Це голоси людей правди і тих хто вистояв, кого не зламав Голодомор. Вони нагадують нам, що народ який вистояв у Голодоморі уже ніщо і ніхто зламати не зможе.

Проект «Пам’ять, що рятує: голоси правди» – це можливість почути свідків Голодомору
"Голодомор об'єднує націю. Це фактор, через який 1991-го ми проголосували за незалежність, — каже письменниця Оксана Забуж­ко, 59 років. — Тема штучного голоду тоді вийшла з родинних спогадів на загал, її взялися досліджувати. Але потім з'явилися інші проблеми, вона зам'ялася. Нам треба було оголосити себе нацією, постраждалою від геноциду. Український політикум це упустив. Лише президент Віктор Ющенко виніс тему на державний рівень після 2004 року.

Голодомор прирівнюють до винищення євреїв і різанини вірмен. Особливість нашого геноциду — мовчання трьох поколінь. Говорити про трагедію було небезпечно. І ми досі не знаємо, як це вплинуло на нашу ментальність і психологію. Не усвідомлюємо ці травми, але вони проявляються в поламаних родинах і страхах".

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...