Можна навіть померти: Вчені вказали на велику небезпеку грейпфрутового соку для деяких людей

Уживання грейпфрутового соку може призвести до смерті, показують дослідження. Відомо або вважається, що десятки ліків взаємодіють із напоєм, викликаючи серйозні, а іноді й небезпечні для життя побічні ефекти. Дослідження показали, що це пов'язано з високим вмістом фуранокумаринів у грейпфрутах. Про це пише Sky News, передають Патріоти України.

Ці хімічні сполуки можуть послабити або посилити дію деяких ліків, що відпускаються за рецептом та без рецепта, що може призвести до летального результату в деяких людей. "Сік дозволяє більшій кількості ліків потрапити в кров. Коли в крові занадто багато ліків, у вас може виникнути більше побічних ефектів", - сказав фармаколог Шиу Мей Хуанг із управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA).

Національна служба охорони Здоров'я Великої Британії (NHS) перераховує такі ліки, на які може впливати грейпфрут:

  • препарати, що знижують рівень холестерину (статини, такі як симвастатин та аторвастатин);
  • ліки від артеріального тиску та серцево-судинних захворювань (блокатори кальцієвих каналів, такі як амлодипін, фелодипін, лацидипін, лерканідипін, нікардипін, ніфедипін, німодипін, верапаміл);
  • ліки для запобігання утворенню тромбів (антикоагулянти, такі як варфарин);
  • антиагреганти (наприклад, клопідогрель, тикагрелор);
  • імунодепресанти (наприклад, циклоспорин, сиролімус і такролімус);
  • ліки від хвороби Крона (наприклад, будесонід);
  • цитотоксичні методи лікування раку.

Управління з контролю за продуктами і ліками США також включило в свій список наступні препарати:

  • протитривожні препарати (наприклад, буспірон);
  • лікарські засоби для лікування порушень серцевого ритму (зокрема, аміодарон);
  • антигістамінні препарати (такі як фексофенадин).

Але ці списки не є вичерпними, і люди повинні проконсультуватися з фахівцем, перш ніж вживати грейпфрут під час прийому ліків.

Вчені кажуть, що фуранокумарини впливають на вироблення організмом цитохрому P450 3A4 (або CYP3A4), головним чином у печінці та тонкому кишечнику. Цей фермент допомагає розщеплювати ліки, і однієї склянки грейпфрутового соку може бути достатньо, щоб вплинути на його ефективність.

Посилення концентрації ліків

Дослідники ще в 1990-х роках виявили, що всього лише 240 мл цього напою збільшують концентрацію таблетки утричі в порівнянні з водою. Окреме дослідження показало, що склянка грейпфрутового соку, що приймається разом із ліками від холестерину, збільшує рівень статину в крові на 260%.

"По суті, сік означає, що більша кількість ліків потрапляє до вашого кровотоку та залишається в організмі довше, викликаючи передозування, причому ефект зберігається до трьох днів", - пише видання.

Для деяких ліків це не матиме великого значення. Але для інших це може викликати прискорене серцебиття, задишку, внутрішню кровотечу, токсичність кісткового мозку, виснаження м'язової тканини і ниркову недостатність, йдеться в дослідженні, опублікованому в Журналі канадської медичної асоціації (Canadian Medical Association Journal).

У рідкісних випадках це може привести до летального результату, з'ясували вчені зі штату Юта (США) в 2010 році. "Приймати одну таблетку зі склянкою грейпфрутового соку - це все одно, що приймати 20 таблеток зі склянкою води. Це ненавмисне передозування. Тому не дивно, що ці рівні з того, що ми називаємо терапевтичним, перетворюються на токсичні", - сказав Девід Бейлі, клінічний фармаколог, який детально вивчив цю тему.

Зворотний ефект

Можливий і зворотний варіант. Грейпфрут може знизити ефективність деяких медикаментів, що теж небезпечно. Це пов'язано з тим, що він діє на білки в організмі, відомі як транспортери ліків, які допомагають доставляти ліки в наші клітини для його всмоктування.

За даними FDA, одним із таких препаратів є фексофенадин, який використовується для лікування симптомів алергії. "Грейпфрутовий сік може призвести до того, що фексофенадин потрапить у кров у меншій кількості, що погіршить його ефективність. Не приймайте його з фруктовими соками", - сказав Шиу Мей Хуанг.

Фуранокумарини також зустрічаються в севільських апельсинах, помело і танжело, однак ці плоди не вивчені так детально, як грейпфрути. Якщо у вас є питання про те, чи можна безпечно вживати грейпфрутовий сік, зверніться до свого фармацевта або терапевта.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...