"Ми живемо в кам'яному столітті": Волонтер поділилася "пекельними" історіями лікування після коронавірусу в Україні

Відомий волонтер Леся Литвинова, яка є співзасновником благодійного фонду "Свої" і займається поставками кисню і ліків для хворих на коронавірус, розповіла про реальну ситуацію з лікуванням пацієнтів з COVID-19. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Вона розповіла історію жінки, яка поступила до лікарні зі скаргами на радикуліт. Через день після госпіталізації стан жінки різко погіршився. У лікарні ніяких кроків не зробили, чогось чекаючи.

"Вчора о пів на десяту мене запитали, чи потрібний кисень при сатурації 75, яка вдень була 46, але піднялася на дексаметозоні. Я звично відрізала: "Ідіоти. Швидку і в лікарню". І була здивована, дізнавшись, що пацієнт вже в лікарні, але просто лежить в очікуванні чогось. О пів на одинадцяту головлікар наказав перевести пацієнта в реанімацію з сатурацією 25. Опівночі вона померла", - розповіла Литвинова.

Ще одна трагічна історія сталася з пацієнткою лікарні, яку намагалися виписати у важкому постковідному стані. У мене традиційно попросили кисень, підкріпивши прохання випискою.

"Виписка не просто вражала - вона не залишала ні найменшої надії витягнути пацієнта в домашніх умовах. Через скандал пацієнта залишили долікуватися в лікарні. Вчора її виписали. При виписці сатурація була близько 80. На порозі будинку - 45. Квартира на 4 поверсі, ліфта немає, панянка огрядна, перевезення ніхто не організував. Вона спробувала піти пішки. Пішки. З сатурацією 45. І навіть дійшла до другого поверху", - розповіла волонтер.

У квартиру жінку вже внесли, а потім волонтер намагалася по телефону навчити лікаря швидкої змінювати налаштування в кисневому концентраторі, який вона їм і дала. В результаті лікар розлютився, увімкнув кисень на повну і поїхав.

"Обидві ці історії про одне й те ж. Про статистичні одиниці, до яких нікому немає діла. Про маленьких людей у великій біді. Про відсутність людяності в системі. І не тільки в медичній системі. Напевно, вимагати принципів гуманності та людяності можна тільки від суспільства, де задоволені базові потреби. А ми живемо в кам'яному столітті, виживаючи як можемо. І, на жаль, виживають тут тільки сильні. Або ті, хто потрапив під захист сильних", - резюмувала волонтер, додавши, що багатьох смертей можна було б уникнути.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...