Митрополит УПЦ МП, якого звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі, на суді попросив перекладача

17 листопада у Герцаївському районному суді відбулося судове засідання у справі митрополита УПЦ МП Лонгина (Михайла Жара). Його підозрюють у порушенні рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань. До будівлі суду й на саме засідання прийшли віряни. Про це йдеться у репортажі «Суспільного», передають Патріоти України.

«Ми сьогодні прийшли, бо нам дуже боляче. Його звинувачують в неправдивих діях, в приховуванні й співпраці з проросійськими якимись організаціями, але я впевнена, що це не правда», – каже журналістам вірянка Марина.

Це судове засідання – друге. Підозру митрополиту Лонгину оголосили у травні. За інформацією СБУ, під час літургій він зневажливо висловлювався щодо ПЦУ, називаючи її «церквою антихриста» та «сатанинською» – такі слова можуть розпалювати ворожнечу і знецінювати почуття вірян. Аби підтвердити чи спростувати розпалювання релігійної ворожнечі, проводили лінгвістичну експертизу.

На засіданні 17 листопада прокурор сказав, що згідно з проведеною експертизою від 5 травня й аналізами виділених фрагментів встановили, що митрополит через власну пряму мову поширює порівняння дій чинної влади з насильницькими кампаніями проти церкви на прикладі часів комунізму. Також інші конструкції, зміст яких у загальному контексті є вираженим спонуканням припинити: «войну протів Бога, протів церкви господнєй і протів народа украінского, щоби припинити знущання і дискримінацію УПЦ».

На запитання судді, чи зрозуміле обвинувачення, зокрема, у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі, Лонгин відповів:

– Ні, ваша честь. Я слово «ПЦУ» ніколи не сказав у своїх проповідях. Де вони почули слово ПЦУ.

– Ні, дивіться. Ви зараз покази можете не давати, я просто запитую, чи зрозуміле вам обвинувачення?

– Ні, не зрозуміле, я хочу, щоб перекладач у мене був.

– Перекладача вам потрібно на яку мову?

– Румунську.

– Я бачу, що я вас запитую, а ви відповідаєте вільно українською мовою. Ви розумієте, що я говорю, що я запитую.

Відтак захисник Лонгина Валерій Дутка сказав: «Ваша честь, це ваша суб’єктивна оцінка. Сторона захисту вважає, що необхідно надати переклад обвинувального акту мовою, яка є більш комфортною і більш зрозумілою обвинуваченому».

З огляду на це узгодили дату наступного засідання – 5 грудня.

Адвокат Лонгина Валерій Дутка у коментарі «Суспільному» сказав, що у сторони захисту є певна позиція, але на цьому судовому засіданні її відкривати передчасно.

«Наша позиція така, що це провадження потрібно припинити. Я вважаю, що немає в цьому випадку порушення, скажімо так, особистих почуттів віруючих якихось релігійних громад, оскільки жодним чином дана проповідь не стосується конкретної релігійної громади, конкретної церкви або конкретного духовенства», – сказав Дутка.

Підсудний Михайло Жар сказав, що проповідь, яку цитує прокурор, він сказав для своїх вірян.

«А як вони не цієї віри, то я до них нічого не маю, а вони теж до мене», – сказав Жар.

Санкція статті, за якою підозрюють Лонгина, передбачає штраф від понад 3 тисяч гривень до майже 9 тисяч гривень, обмеження волі до п’яти років або позбавлення волі до трьох років.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...