На кладовищах танцювали? Археологи відкрили таємницю стародавнього малюнка, знайденого в печері (фото)

Надгробний камінь виявили на півночі Ізраїлю на стародавньому натуфійському кладовищі - в печері Ракефет на горі Кармель.

Гора Кармель. Фото: соцмережі.

Ізраїльські вчені виявили на старовинному надгробному камені, якому близько 14 тисяч років, зображення, схоже на фігурку людини. Про результати дослідження повідомляє видання Haaretz, передають Патріоти України.

Надгробний камінь виявили на півночі Ізраїлю на стародавньому натуфійському кладовищі - в печері Ракефет на горі Кармель. Кілька років його ретельно вивчали в лабораторіях Інституту археології імені Зінмана при університеті Хайфи.

В історії людства натуфійці були першими, хто почав ховати померлих родичів на кладовищах. Для померлих викопували неглибокі могили, які зверху накривалися загадковими плитами. Плита, яку вивчали вчені, прикривала поховання відразу кількох людей. При вивченні скелетів було визначено радивуглецеве датування останків - вони були поховані 14 000 років тому.

Сучасні технології допомогли відновити погано видимий неозброєним оком малюнок на надгробному камені, схожий на фігуру людини. Це може свідчити, що похоронні практики натуфійців були складнішими, ніж вважалося досі та, ймовірно, включали в себе бенкет і танці.

На думку вчених, на плиті могла бути зображена фігура танцюючого шамана, можливо, одягненого в шкуру якоїсь тварини. За іншою версією, на плиті може бути висічена ящірка - на це вказує, наприклад, зображення "хвоста".

Всього на давньому цвинтарі було виявлено понад 10 надгробних плит, які перенесли в печеру з іншого місця. Під ними спочивали останки 30 осіб різного віку - від немовлят до людей похилого віку.

Натуфійський період настав під час переходу палеолітичного суспільства від полювання і збирання до осілого землеробства - приблизно 15 000 років тому. Археологи вважають, що натуфійці витіснили невеликі групи кочівників і побудували села, в яких проживали цілий рік. Вони займалися сільським господарством, у них вже були вдома собаки.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...