На околиці Львова знайдено "зачарований" скручений меч 1500-річної давнини

Тепер історикам та археологам доведеться поламати голову, в зв'язку з яким ритуалом коштовна як на той час зброя була понівечена таким чином

Під час старту будівництва Північної об'їзної дороги навколо Львова біля села Малі Підліски археологи виявили меч-гладіус, який відноситься до пшеворської культури, що існувала понад півтори тисячі років тому, зазначають Патріоти України.

Як повідомили на Facebook-сторінці Служби автомобільних доріг у Львівській області, знахідка була виявлена співробітниками рятівної археологічної служби.

"Ми дуже тісно співпрацюємо з "Рятівною археологічною службою" Інституту археології НАН України та будівництву будь-якої нової дороги передує робота археологів", - прокоментував знахідку Олег Береза, керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області.

За його словами, в подальшому можна сподіватися на нові знахідки. Площа, яку під час будівництва досліджують фахівці, складе близько 100 тисяч кв. м., археологи повинні вивчити 21 стародавнє поселення, датоване від VI тисячоліття до н.е. до XIII століття.

Чому виявлений меч-гладіус має дивну скручену форму, археологи можуть тільки здогадуватися. Ймовірно, це пов'язано з уявленнями і віруваннями людей того періоду. Зброю не просто перепалено у вогні - коваль скрутив клинок кілька разів.


Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...

В Одесі розпочався білкопад. Зоологи пояснили чому це відбувається і як небайдужі свідки можуть зарадити

субота, 20 квітень 2024, 5:58

Через власну допитливість білченята випадають з гнізда, а потім не можуть повернутися назад. В Одесі маленькі білочки, які нещодавно народилися, випадають з гнізд прямо на людей. Про це повідомили у комунальній установі "Одеський зоологічний парк". ....