На піку вода рухатиметься вшестеро швидше, ніж у Ніагарському водопаді з хвилями до 5 метрів: Шведи змоделювали прорив дамби Каховської ГЕС ще у жовтні-2022 - чого чекати

Прорив дамби Каховської ГЕС. Мапа імовірного піку підтоплення

Шведські інженери з Dämningsverket змоделювали прорив дамби на Каховській ГЕС ще у жовтні минулого року. Тоді вони дійшли висновку, що найважчі наслідки повені припадуть на лівий берег Дніпра. Фахівці передбачали, що хвиля заввишки 4−5 метрів вдарить по Антонівському мосту в Херсоні приблизно через 19 годин після прориву (тобто ввечері 6 червня).

За їхніми розрахунками, права притока Дніпра Інгулець вийде з берегів, а через 4−5 днів повінь торкнеться річки Південний Буг у Миколаєві. Херсон здебільшого не буде затоплений, повінь торкнеться лише порту та району доків. Буде потоплено населені пункти на обох берегах Дніпра.

Через 50 годин після прориву греблі повністю затопить Кінбурнську косу — перешийок за дельтою Дніпра. Пік потужності повені — 14 тисяч кубометрів води за секунду. Для порівняння, у спокійних умовах Дніпро несе 2400 кубометрів води за секунду, а Ніагарський водоспад — 2400 м3/с.

Зазначимо, що в моделі шведські фахівці не врахували, що напередодні катастрофи росія довела рівень води в Каховському водосховищі до критичних 17,5 метра, відповідно багато з прогнозованих подій можуть статися раніше. У вихідній версії моделі рівень води складав 14 метрів. Також інженери виходили з того, що вибух знесе всі прольоти греблі (200 метрів). У той же час, було зафіксовано прорив 11 із 28 прольотів.


Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...