На українців чекає масштабний перерахунок пенсій і тотальна перевірка - до нововведення залишилося кілька тижнів

В Україні у березні 2023-го таки проведуть обіцяну індексацію (осучаснення) пенсій. Після довгих сумнівів у Мінсоці заявили: перерахунку бути, передають Патріоти України.

Це буде наймасштабніше підвищення за останні кілька років. Причина – розмір збільшення рахується індивідуально, але залежить зокрема від торішньої інфляції. А вона була на рекордному рівні 26,6%.

Рішення про індексацію вже ухвалили

Міністерство соціальної політики протягом кількох місяців не називало ні термінів індексації, ні її розмірів. А через розпливчасті формулювання у ЗМІ з'явилася ціла низка варіантів. Дехто стверджував, що індексація буде на рівні лише 5%, інші припускали, що її проведуть у квітні. Як пояснили OBOZREVATEL у Мінсоці:

  • індексація відбудеться у березні (тобто починаючи з березневої пенсії українці отримуватимуть більше);
  • індексацію проведуть за формулою із закону. Тобто її розмір може бути майже або вищим за 20%.

Точної цифри немає. Але приблизні підрахунки показують, що, ймовірно, пенсії підвищать щонайменше на 20%. Розглянемо кілька прикладів перерахунку виплат.

Українці з мінімальною пенсією. На заслуженому відпочинку не одержують менше ніж 2093 грн. Припустімо, що ваша розрахункова пенсія за формулою становить 1600 грн (через низьку офіційну зарплату й невеликий стаж). У такому разі навіть після індексації на 20% розмір виплати буде меншим від мінімального (близько 1920 грн). В результаті фактичний розмір пенсії не зміниться. Як і зараз, людина отримуватиме близько 2093 грн. Таку в Україні одержують кілька мільйонів осіб.

Українці з пенсією 4 тис. грн. Якщо розрахункова пенсія становить 4 тис. грн (зарплата вища за середню і щонайменше 30 років стажу), підвищення буде суттєвішим. Після індексації можна розраховувати на виплату в розмірі 4800 грн.

Українці з пенсією 5 тис. грн. Підвищення у розмірі 1 тис. грн можуть отримувати ті, хто зараз за формулою отримує близько 5 тис. грн.

Андрій Рева, колишній міністр соцполітики, який був одним із авторів запровадження індексації пенсій у 2017-му, на прохання озвучив свої оцінки підвищення виплат. Він вважає, що зростання може становити близько 24%. Але навіть за песимістичної оцінки підвищення на 20% масштаби перерахунку будуть вражати.

"2017-го ми запровадили механізм індексації. Він враховує показник інфляції та зростання зарплат. Перші два роки враховувалися за попередній рік, опісля – за три попередні роки. Береться 50% інфляції та 50% зростання зарплати", – пояснив Рева.

Пенсіонерів перевірять по-новому

Мінфін розробив нову методику перевірки пенсіонерів. Вона передбачає перевірку в три етапи: спочатку перевірять самих чиновників, потім дані про пенсіонерів, отриману інформацію зіставлять з інформацією з різних баз та джерел.

Завдання: зробити все, щоб пенсіонери за допомогою корумпованих чиновників не могли додати собі зайвого стажу або дорахувати розмір зарплати. У Пенсійному фонді зазначають: пенсії перевіряють регулярно, а великої кількості порушень немає і бути не може.

Проблеми можуть виникати лише у тих пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок ще до появи єдиного реєстру та обліку стажу, виходячи з виплаченого соцвнеску. У 90-х українцям могли зараховувати стаж в умовах, коли їхня трудова книжка лежала на підприємстві, де вони вже давно не працюють, не отримують зарплати, а, отже, не сплачують внесків до Пенсійного фонду.

"За пенсіями й перевіряти нічого, якщо пенсія призначена, отже, людина вже має на неї право. Єдине порушення – якщо людина померла, але продовжує отримувати гроші. Але це практично неможливо", – розповідає старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко.

Навіть після перерахунку пенсій в Україні проблема бідності серед пенсіонерів залишиться критичною. Через високу інфляцію та відмову від підвищення прожиткового мінімуму щонайменше чотири мільйони українців на заслуженому відпочинку залишаться за межею бідності. Мінімальної пенсії не вистачить навіть для того, щоб заплатити за необхідний мінімальний набір товарів та послуг.

Джерело: Обозреватель

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...