"Над вертепом звізда ясна на весь світ засіяла". Найнеймовірніші вертепи, що впродовж страшного 20-го століття божою ласкою зігрівали стражденну Україну

Фестиваль "Спалах різдвяної звізди" і традиційна хода звіздарів стали однією з "фірмових" традицій святкування Різдва у Львові. Торік це надихнуло наукових і громадських діячів створити окрему книгу "Творці різдвяних звізд". Сюди увійшли найнеймовірніші звізди з вертепів, які допомагали українцям відчувати прихід Божої Дитини на землю, і дослідження етнографів про звіздарство як окреме народне ремесло, зазначають Патріоти України.

Львів'янку Дарію Ковальчук (з дому Жеплинська) знають у Львові як дослідницю кобзарства, хіміка-технолога, педагога, музикантку і магістра релігійних наук. Разом зі своїм татом і сином вони відродили традиційний галицький ляльковий вертеп, ще одне її захоплення – вертепні звізди.

"Призначення звізди у вертепі – нагадувати про Євангеліє, в якому мудреці йшли за світлом зірки і знайшли Новонародженого. Її призначення не змінилося – вона покликана нагадувати нам про Різдво і що треба йти за Світлом", – переконана Дарія Ковальчук.

До книги упорядниці вдалося роздобути світлини з різних частин України, переважно – з приватних архівів Зенона Боровця і Юлії Гризлюк.

"Дуже багато друзів зголосилися мені допомогти й надати фотографії звізд, ми збирали їх довго і трепетно. Чимало родин надали свої фото, є такі, яким уже дуже багато років, найстаріша світлина у нашій колекції – з 1905 року", – каже упорядниця.

Організаторка й упорядниця книги змогла зібрати неймовірну колекцію світлин вертепних звізд. Тут є і різдвяні звізди з початку ХХ століття, і звізди-гіганти з людський розмір із Надсяння, є звізди з Донеччини, звізди з УПА тощо. До речі, звізди з Надсяння особливі своїм розміром – там побутували зірки-гіганти.

Ще однією співавторкою книги є Юлія Гризлюк – майстриня з оздоблення та виготовлення різдвяних звізд, яка наповнює їх символічним змістом. Їй у цьому допомагає вся родина, особливо батько та доньки. Захоплення звіздарством перейняла від своєї бабусі Олександри Кучерепи, переселеної із Надсяння (нині – територія Республіки Польща). Юлія оздоблює звізди, які змайстрував її батько, звіздар Михайло Тимофійович Швець, та інші майстри. Бабця Юлії зберегла унікальні фотографії, на яких зображені звізди-гіганти розміром вище від людини. Одна зі звізд її роботи навіть була у Ватикані.

Надія Дзвоник – засновниця ходи звіздарів у Львові, комунікаторка зі звіздарями України і за кордоном, завідувачка етнокультурологічним відділом Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. За її дослідженнями, впродовж років різдвяна зірка видозмінювалася, але в наші дні наші майстри створюють сучасні зірки, які присвячують подіям новітньої історії. Для прикладу, була зірка, створена до Євро-2012. До речі, її ініціатором виступив депутат Львівської міської ради Роман Грицевич.

Богдан Новак – відомий народний майстер з виготовлення звізд. У його колекції – найбільша різдвяна звізда діаметром майже два з половиною метри, а також спеціальні звізди, наприклад, виготовлені спеціально для зустрічі Різдва на "помаранчевому" Майдані.

У 2018 році створили звізду "Героїчна" – з предметів військової амуніції: маскувальної сітки та гільз за проєктом "Військово-польовий арт" Павла Роутера. А ось звізда пам’яті Героїв Небесної Сотні у 2015-му (автор-конструктор – Богдан Новак, оздоблення – художниця Оксана Добуш) має складну форму і конструкцію: 12 ріжків і півсфера обертаються на валу в протилежних напрямках, а Тризуб – Герб України – на валу – нерухомий. На півсфері білим кольором зображено мапу північної півкулі на території Євразії, синьо-жовтим кольором позначено мапу України з написом "Київ – Україна". Навколо півсфери на жовтому полі, по колу розміщений текст "НЕБЕСНІЙ СОТНІ". 12 ріжків символізують 12 апостолів, що поєднують Землю з Небесами. По колу, над ріжками, в небесному просторі горять 100 свічок. Кожному Герою – свічка Пам’яті.

У 2021 р. звіздарка Галина Якубишин створила різдвяну звізду "Вдячність". Цією роботою звіздарі висловлюють своє глибоке шанування та подяку лікарям. Велика звізда на 13 променів вбрана у білі шати. На кожному промені – медичний символ: долоні, які дбайливо оберігають серце. У центральній частині зображено орден святого Пантелеймона. Цей орден є відзнакою за професіоналізм, милосердя і благородну діяльність в галузі охорони здоров’я України. Навколо ордена подячна фраза – "Ангелам у білих халатах". Конструкція звізди та художнє оформлення належить Галині і Роману Якубишиним.

12 звізд із книги "Творці різдвяних звізд":

Звізда з вертепу біля Немирова на Яворівщині, 1-ша пол. 1950-х рр.


Звізда з вертепу на Донеччині, 1905 р.


Звізда з вертепу Завадівки на Яворівщині, 1935 р.


Звізда з вертепу на Поліссі


Звізда з вертепу с. Мацьковичі, Надсяння, 1943 р.


Звізда з вертепу на Сибіру, концтабір, 1955 р.


Звізда з вертепу Гусятинського району, 1928 р.


Звізда з вертепу на Харківщині


Звізда з вертепу відомого краєзнавця Володимира Шагали


Звізда вертепу в УПА, Вишнівеччина, 1945 р.

Звізда вертепу, Надсяння


Звізда з вертепу різдвяна звізда "Вдячність". Галина Якубишин, 2021 р.

Джерело: Еспресо.ТV

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...