Надсучасний океанський вітрильник-суховантаж вирушив у свій перший комерційний рейс (відео)

Парусне суховантажне судно Pyxis Ocean

В наш час вітрильники асоціюються з регатами та розвагами. Однак, як з'ясувалося, сила вітру після столітньої перерви може знов стати питомим фактором у морських перевезеннях. Незвичайний суховантаж Pyxis Ocean вирушив у своє перше плавання з Китаю до Бразилії. Його відмінною рисою від інших вантажних суден є гігантські вітрила. Низка експертів вважає, що за цією технологією, яку розробили у Великій Британії, велике майбутнє.

Жорсткі вітрила WindWings нагадують крило літака. У порту вони складаються, а у відкритому морі розкриваються. Висота кожного з вітрил — 37,5 метра. Вони виготовлені з того ж матеріалу, що й вітряні турбіни. Розробники стверджують, що вітрила міцні та довговічні.

Спочатку така технологія призначалася для спортивних суден, однак тепер її вирішили використати, щоб скоротити витрату пального дизельних двигунів, які приводять судно в рух.

Зафрахтувала суховантаж судноплавна компанія Cargill. Її керівництво сподівається, що нова технологія допоможе скоротити вуглецеві викиди. За оцінками експертів, на світове комерційне судноплавство припадає близько 2,1% світових викидів вуглекислого газу (CO2).

Розробники Pyxis Ocean очікують, що з використанням вітрил витрату палива судна за весь час його служби можна буде скоротити на 30%.

Суховантажу знадобиться близько шести тижнів, щоб дістатися до місця призначення.

Плавання Pyxis Ocean може стати поворотним пунктом в історії морських перевезень. За прогнозами експертів, якщо все пройде добре, то вже через кілька років половина нових суден буде оснащуватися такими вітрилами.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...