Надихає бійців бити загарбників: 95-річний ветеран Другої світової регулярно відвідує позиції ЗСУ на Донбасі

95-річний ветеран Другої Світової регулярно відвідує позиції ЗСУ. Ігор Маліцький на позиції українських армійців Фото: Facebook/Леонід Логвіненко

95-річний Ігор Маліцький, ветеран Другої Світової Війни підтримує українських захисників та регулярно відвідує позиції ЗСУ на Донбасі. Нетривіальну історію про старого вояку написав кореспондент газети «Сільські Вісті» Леонід Логвіненко, зазначають Патріоти України.

95-річний ветеран Другої Світової регулярно відвідує позиції ЗСУ

Попри поважний вік Ігор Маліцький діючий вчений у галузі технології та складальних процесів у машинобудуванні Української інженерно-педагогічної академії.

За вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, військово-патріотичного виховання молоді, відданість справі, активну життєву позицію нагороджений Орденом За Заслуги II ступеня, неодноразово нагороджуваний грамотами Харківської обласної ради, є почесним громадянином міста Харків.

«Життя ж з ним не жартувало, адже хлопцем пройшов пекло 4 концтаборів, Один з яких Аушвіц. Освенцім – це табір для переробки людських тіл у попіл: 3,5 мільйони душ, з яких 800 тисяч дітей були знищені в газових камерах і спалені. Брав учвасть у табірному повстанні, ще повоював наприкінці війни», – написав про Ігоря Маліцького журналіст Леонід Логвіненко

Малицький Ігор Федорович у юності

Ігор Федорович народився 12 лютого 1925 року в Харкові. На частку його сім’ї припали роки політичних репресій і Друга світова війна.

Батько був репресований в 1938 році, мати померла після війни. Під час окупації в 1943 році Малицький Ігор Федорович був відправлений німецькими загарбниками в Німеччину, протягом 3-х років Війни був в’язнем 4-х концентраційних таборів.

Як пише АрміяInform, коли радянська армія увійшла у Польщу, Маліцького разом з іншими в’язнями з Освенцима евакуювали до Австрії, де знаходилася інша нацистська фабрика смерті – концтабір Маутгаузен, і його філія Лінц-3.

У ніч з 2 на 3 лютого 1945 року в бараку № 20 Маутгаузена, який йменували «бараком смерті», повстали близько 560 в’язнів, з яких вирвалось 419 осіб, близько сотні загинуло одразу за межами – дехто впав від виснаження, деяких убив кулеметний вогонь.

Після звільнення з концтабору був мобілізований до лав Червоної армії, служив у артилерії з травня 1945 по червень 1950 років. Службу розпочинав у Австрії, а з 1946 року 273-й гвардійський гаубичний полк 2-ї танкової армії передислоковано до Німеччини.

Закінчив службу старшим сержантом, а з отриманням наукового ступеню став офіцером. У запасі дослужився до звання майор.

Цьогоріч Ігор Маліцький узяв участь у заходах пам’яті з нагоди 75-ї річниці звільнення концтабору смерті «Аушвіц-Біркенау» біля польського міста Освенцим, в’язнем якого він був.


Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...