Народні прикмети на 17 березня: Печіть граків з тіста. Що свідчитиме про те, що рік буде щасливим

17 березня віряни вшановують пам'ять преподобного Герасима Йорданського. Раніше у день Герасима прилітали з півдня граки. Цікаво, що граки зазвичай летять з такою самою швидкістю, з якою просувається фронт теплого повітря, – близько 50 кілометрів на добу.

Вважалося, що якщо граки, прилетівши, відразу беруться до лагодження своїх гнізд, то весна буде швидкою і гуртовою. А ось якщо птахи, посидівши на гніздах нетривалий час, знову злітають, холоди протримаються ще кілька днів. Наші пращури використовували спотереження за граками як своєрідний посівний календар: якщо птахи сіли на гнізда, то вже через тиждень можна виходити в поле.

На Герасима господині пекли граків з тіста, пригощали ними дітлахів. Грак, до речі, вважається птахом-трудівником, тому народжені у такий день вирізняються працьовитістю та хазяйновитістю.

Крім того, вірили, що граки мають властивість виганяти з дому і з двору нечисту силу. Тому на Герасима випроваджували кікімору. Миритися з нею люди не хотіли, бо вона постійно капостила: то стукала в'юшкою у печі, то сплутувала пряжу, то била горщики, то гриміла посудом. Щоб вгамувати нечисть, запрошували до хати знахаря, який оглядав усі кути хати, обмітав піч і читав замовляння. Кікімора могла повернутися до хати тільки восени, після відльоту граків у теплі краї.

Прикмети у цей день:

Побачити грака – рік буде щасливим.

Тепла і сонячна погода – до багатого врожаю.

Дощить – літо буде посушливим.

У віконце постукав птах – до гарних новин.

Домашній улюбленець весь день спить – незабаром похолодає.

Люди, народжені цього дня, дуже розумні й мудрі.


В Одесі розпочався білкопад. Зоологи пояснили чому це відбувається і як небайдужі свідки можуть зарадити

субота, 20 квітень 2024, 5:58

Через власну допитливість білченята випадають з гнізда, а потім не можуть повернутися назад. В Одесі маленькі білочки, які нещодавно народилися, випадають з гнізд прямо на людей. Про це повідомили у комунальній установі "Одеський зоологічний парк". ....

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...