Нацполіція почала штрафувати за пред'явлення посвідчення водія в "Діїї". Однак суд цю практику рішуче зупинив

Нещодавня справа висвітлила еволюційний характер подання документів у цифрову епоху, коли водій оскаржив у суді поліцейський протокол про порушення правил дорожнього руху. Про це повідомляє “Дорожній адвокат”.

Суперечка виникла, коли водій вирішив пред’явити своє посвідчення водія через додаток “Дія” замість того, щоб надати фізичну копію, що спонукало поліцейських скласти протокол, в якому зазначалося, що водій не має дійсного посвідчення на право керування транспортним засобом, чим порушив пункт 2.1 Правил дорожнього руху. Як наслідок, на водія було накладено штраф у розмірі 425 грн. за нібито скоєне правопорушення, пише Avtosota.

Однак водій вирішив оскаржити протокол, твердо стверджуючи, що оскільки він пред’явив свої документи через додаток “Дія”, то не порушив жодних законів. Розглянувши справу, суд встановив, що водій дійсно подав юридично дійсні електронні документи зі свого смартфона через додаток “Дія”, що додатково підтверджує реєстрацію водія в додатку.

Беручи до уваги ці дані, суд дійшов висновку, що водій не порушив жодних законів і діяв відповідно до правил, викладених у Постанові Кабінету Міністрів України № 956 від 23.10.2019 року. Відтак, суд визнав штраф поліції необґрунтованим та скасував його.

Важливо, що це рішення означає кардинальну зміну для водіїв, оскільки вони більше не зобов’язані мати при собі фізичну копію водійського посвідчення при спілкуванні з правоохоронцями. Натомість їм дозволено використовувати додаток “Дія” для пред’явлення електронних документів. Крім того, рішення суду пролило світло на суперечливість вимоги поліцейських вимагати фізичні документи для перевірки водійського посвідчення, оскільки було визнано, що вона не відповідає чинному законодавству.

Таким чином, це революційне рішення слугує правовим прецедентом, що закріплює законність використання електронних документів через додаток “Дія” для пред’явлення водійських посвідчень, фактично скасовуючи необхідність у паперових копіях.

Наслідки цього рішення виходять за межі сфери порушень правил дорожнього руху, потенційно відкриваючи шлях до прийняття електронних документів у різних інших галузях права.

Оскільки технології продовжують розвиватися, правові системи повинні адаптуватися відповідно до них. Це рішення демонструє прогресивні кроки, зроблені судом для прийняття цифрових інновацій та визнання їхньої юридичної сили. Очікується, що в майбутньому подібні справи спиратимуться на цей прецедент, що сприятиме прийняттю електронних документів і підвищенню ефективності та зручності в різних юридичних процесах.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...