
Дієта з високим вмістом клітковини і йогурту виявилася пов’язана зі зниженим ризиком розвитку раку легенів. До такого висновку прийшли медики з Медичного центру Університету Вандербільта в США, передають Патріоти України.
Переваги дієти з високим вмістом клітковини і йогурту вже були встановлені для серцево-судинних захворювань і раку шлунково-кишкового тракту. Нові результати, засновані на аналізі даних досліджень за участю 1,4 млн дорослих в Сполучених Штатах, Європі та Азії, дозволяють припустити, що ця дієта може також захищати від раку легенів.
Учасники були розділені на п’ять груп залежно від кількості споживаної клітковини і йогурту. У тих, хто споживав більше йогурту і клітковини, ризик захворювання на рак легенів знижувався на 33% в порівнянні з групою, яка не вживала йогурт і споживала найменше клітковини.
Зниження ймовірності захворювання фіксувалося у курців, а також у тих, хто кинув шкідливу звичку. Подібна динаміка зафіксована у добровольців різної статі і національностей. «Наше дослідження надає переконливі докази на підтримку Керівництва по харчуванню США на 2015−2020 роки, в якому рекомендується дієта з високим вмістом клітковини і йогурту», — сказала старший автор роботи Сяо-Оу Шу, доктор медичних наук, професор досліджень в області раку.
Шу сказала, що користь для здоров’я може бути пов’язана з пребіотиками (їжа, яка сприяє зростанню корисних мікроорганізмів в кишечнику).
Подорожі до країн ЄС залишаються популярними для українців, особливо після запровадження безвізу у 2017 році. Та вже наприкінці 2026 року процес перетину кордону з цими державами зміниться — Євросоюз запустить нову електронну систему ETIAS. Про те, як ...
Нові дослідження виявили зв’язок між підвищенням температури та змінами в ДНК полярних ведмедів, що може допомагати їм адаптуватися й виживати в дедалі складніших умовах. Про це повідомляє Рhys org, передають Патріоти України. . У дослідженні, проведе...