Названо 10 найгірших винаходів 20 століття, деякими з котрих людство користується досі

Як відомо далеко не всі винаходи характеризуються ретельним вивченням наслідків їх появи, а також практичною корисністю, при цьому залишають помітний слід в пам'яті людства.

Британський науково-популярний журнал BBC Science Focus розповідає про 10 найгірших винаходів в історії з посиланням на

Парашютне пальто

Автором цієї концепції був кравець на ім'я Франц Райхельт. У 1912 році він вирішив самостійно випробувати свій винахід, зробивши стрибок із нижнього рівня Ейфелевої вежі в Парижі. На жаль, його задум не увінчався успіхом і винахідник загинув.

Тим не менш, завдяки подібним новаторським ідеям з'явилися вінгсьюти (спеціальні костюми з крилами для бейсджампінгу), а також крісла для пілотів, що катапультуються.

Парашютне пальто Франца Райхельта (фото: Wikipedia)

Кавові капсули

Насправді вони виявилися неймовірно марнотратними. Навіть їхній автор Джон Сільван шкодує про свій винахід.

Дослідження показують, що щорічний глобальний слід, вироблений капсулами, становить понад півмільйона тонн. Вони розкладаються 500 років.

Триколісний електровелосипед Sinclair C5

Його висота становила лише 80 сантиметрів. Цей транспортний засіб виділявся своєю низькою конструкцією у порівнянні з іншими автомобілями. Незважаючи на такі параметри, він позиціонувався як засіб, призначений для використання на дорогах.

Проте через невисокий запас ходу у 32 кілометри і максимальну швидкість 24 км/год, мало хто вирішувався на експлуатацію, незважаючи на рекламні зусилля.

Проте цей британський винахід, який випередив свій час, підкреслює ВВС. Якби Sinclair C5 був випущений сьогодні, у нього могло бути набагато більше успіху. Цей новаторський для свого часу транспортний засіб виготовляли протягом кількох місяців 1985 року, після чого невдалу модель зняли з конвеєра.

Випливаюча реклама

У це важко повірити, але Ітан Цукерман вигадав її для допомоги, а не завади. Пізніше він вибачився за свій винахід, запевнивши, що його "наміри справді були добрими".

Водневі дирижаблі

Аварії з ними були досить звичайним явищем, але вибух "Гінденбурга" у 1937 році, внаслідок якого загинули 36 людей, одним махом поклав край епосі дирижаблів.

SEGA Dreamcast

Багато хто досі асоціює назву SEGA зі спогадами про пізні ночі, присвячені спробам пройти Sonic the Hedgehog перед сном. Тим не менш, через відсутність сторонніх ігор і успішного випуску PlayStation 2 від Sony, приставка SEGA не змогла досягти успіху.

Жувальна гумка

Одним із ключових компонентів у сучасній жувальній гумці є полівінілацетат, різновид пластику, який важко видалити, якщо він потрапить на взуття чи тротуари. На щастя, з'являються нові види жувальної гумки, позбавлені цього компонента.

Формат відеокасет Betamax

Він був кращим з точки зору якості зображення в порівнянні з конкурентом VHS, але дорожче. Ціна згодом і вирішила його долю.

Пластикові пакети для перенесення

Інженер Стен Густав Тулін припускав, що люди можуть багаторазово використовувати ці вироби. Насправді вони виявилися майже невбиваними, але не на благо, а на шкоду.

Деякі дослідження передбачають, що до 2050 в океанах буде більше пластикових пакетів, ніж риби. Разом з тим розкладання цих матеріалів займає століття.

Пластиковий пакет на пляжі

Apple Newton MessagePad

Папір і ручка є класичною комбінацією. Проте на початку 1990-х Apple вирішила внести сучасний підхід у цей традиційний дует.

Проблема, пов'язана з використанням планшета, полягала в його високій вартості і, переважно, в обмеженій функціональності. Розпізнавання рукописного тексту виявилося недостатньо ефективним.

Apple Newton MessagePad

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...