Не буде більше кому квакати: Екологи б'ють на сполох

Від підвищення температури води жабки починають хворіти, що може призвести до зникнення цілих популяцій.

Зміни клімату негативно впливають на життя жаб у британських ставках, свідчать науковці. Про це пише ВВС, передають Патріоти України.

Від підвищення температури води вони починають хворіти, що може призвести до зникнення цілих популяцій у найближчі 50 років.
Вірус поширюється дуже швидко і загрожує стати фатальним для ропухи звичайної, яка мешкає у садових ставках і сільській місцевості.

Земноводні виявились найбільш уразливими до глобальних кліматичних змін.

Чотири з 10 видів жаб опинилися на межі зникнення через хвороби, втрату ареалу проживання і зміну клімату.

Дослідження надає "вагомі докази" того, що коливання клімату викликають хвороби у тварин, що мешкають в дикій природі, а також сприяють розповсюдженню вірусу у Великій Британії.

"Зміна клімату не є чимось ефемерним. Це відбувається тут і зараз. І неможливо передбачити, як це вплине на природу в наших власних садах, у Великій Британії", - каже один з авторів дослідження.

Перспектива зникнення цілих популяцій жаб неймовірно засмучує. Багато з нас зберігають спогади дитинства, коли, озброївшись сачком або банкою, ловили пуголовків, додав він.

Дослідники зосередились на вивченні так званого ранавірусу (ranavirus) - інфекційного захворювання, що викликає масову загибель жаб за короткий проміжок часу. Вони виявили, що це пов'язано зі змінами температури.

Вчені прогнозують: якщо викиди парникових газів в атмосферу не будуть контролюватися, в наступні кілька десятиліть слід очікувати значних спалахів і поширення хвороби.
Сьогодні від вірусу потерпають лише жаби Англії, однак кліматичні зміни можуть призвести до того, що хвороба охопить все Об'єднане Королівство.

Дослідники стверджують: якщо навесні хвороба вразить пуголовків, цілі популяції можуть зникнути "майже за одну ніч".

Щоб вода в ставках не нагрівалась, варто обсаджувати їх деревами й кущами

Професор Трентон Гарнер у Зоологічному товаристві Лондона вважає, що ситуацію можна пом'якшити, але лише тимчасово.
"Доки не будуть вирішені глобальні екологічні проблеми, стан наших рептилій буде лише погіршуватись", - пояснив він.
Вчені вважають, що жаби зможуть боротися з інфекцією, якщо в ставках штучно охолоджувати воду: робити їх глибшими, обсаджувати деревами й кущами.
Джерело: BBC

Чому виникають провали в пам'яті після розпивання спиртного: Вчені назвали причини

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:24

Вживання спиртного не тільки підвищує ризик померти від серцевого нападу та інших хвороб у довгостроковій перспективі, але й може спричиняти провали в пам'яті буквально на наступний ранок, передають Патріоти України. Група вчених з Університету Пенсіль...

Звільнена по обміну з лап Москви знаменита американська баскетболістка відверто розповіла про жахи російської в’язниці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:15

Дворазова олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу з баскетболу Бріттні Грайнер заявила, що почувалася неповноцінною людиною в російській в’язниці, передає NV. . Дівчину заарештували в лютому 2022 року в аеропорту Шереметьєво за ввезення наркотичних ...