Не коронавірусом єдиним: Вчені розгадали таємницю хвороби, яка вбивала людей 5 тис. років тому

Вчені після детального дослідження древніх останків розгадали таємницю хвороби, яка вбивала людей 5 тис. років тому - саме її жертвою стала 20-річна дівчина, ДНК якої вивчали. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти України.

Дослідники виявили смертельні бактерії і прийшли до висновку, що вперше чума могла атакувати людей 5 тис. років тому. Ймовірно, хвороба зіграла ключову роль у демографічному перетворенні кам'яного віку, відомому як неолітичний спад - близько 3 тис. років до н.е.

Найбільш рання пандемія чуми, відома як Чума Юстиніана, була зареєстрована близько 541 року до н.е., тривала близько 200 років і забрала життя понад 25 млн осіб. Наступна епідемія, "Чорна смерть", почалася в Китаї в 1334 році і пробилася до Європи.

Недавнє дослідження припускає, що спалахи чуми йдуть набагато далі, ніж вважалося раніше, але у них є одна спільна риса - штам Yersinia pestis. Це бактерія, яка викликає чуму, і вона була виявлена в зубах дівчини.

Старший автор Саймон Расмуссен, дослідник метагеноміки в Технічному університеті Данії і Копенгагенському університеті, сказав: "Чума, можливо, одна з найбільш смертоносних бактерій, які коли-небудь існували для людей".

Цей штам чуми є не тільки найстарішим з коли-небудь виявлених, але також найбільш близький до генетичного походження Y. pestis, який, ймовірно, виник близько 5700 років тому - в період, коли європейські неолітичні поселення прийшли в занепад.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...