Не перегодовуйте аксорбінкою: Популярний лікар розвінчав міф про вітамін С

Доктор Комаровський розповів, що вітамін С не зміцнює імунітет.

Комаровський розповів батькам, що розмови про те, що вітамін С зміцнює імунітет дитини сильно перебільшені і надмірне споживання аскорбінової кислоти може навіть зашкодити дитячому організму. Про це дитячий лікар написав на своїй сторінці в Instagram, передають Патріоти України.

Комаровський зазначив, що більшість дорослих часто чують про аскорбінову кислоту, аскорбинку і вітамін С, але мало хто знає, навіщо вона потрібна організму.

"Аскорбінова кислота, аскорбінка, вітамін С — ці слова неодноразово чує кожен дорослий чоловік. Мало хто знає, навіщо вона потрібна організму, але народні чутки і телевізійна реклама стверджують, що вітамін С "дуже зміцнює імунітет". Як наслідок — дорослі мами і тата, за своєю ініціативою або надивившись телевізора, годують дітей аскорбіновою кислотою", - зазначив доктор.

Він пояснив, що нестача вітаміну С призводить до розхитування і випадання зубів, набухання і кровоточивості ясен, повільного загоєння ран — все це основні симптоми цинги — захворювання, пов'язаного з нестачею або відсутністю аскорбінової кислоти. Цей процес може супроводжуватися анемією і потреба у вітаміні С значно збільшується в холодну пору року, при дефіциті в організмі заліза і білка, при інфекційних захворюваннях, взагалі, і при діареї зокрема.

Комаровський пояснив, що у вітаміну С є єдина лікувальна дія – при цинзі і нагадав, що аскорбінова кислота руйнується при нагріванні.

"Це створює ризик гіповітамінозу у дітей, що знаходяться на штучному вигодовуванні, за умови, що їх матері порушують правила приготування сумішей (перегрівають)", - додав доктор.

Також він дав батькам рекомендації щодо насичення організму вітаміном С:

- щоб не допустити дефіциту вітаміну С, слід використовувати не таблетки, а свіжі, термічно не оброблені овочі, фрукти, ягоди;

- імунітет зміцнюється не вітаміном С, а свіжим повітрям і руховою активністю;

- до цього часу існує практика використання великих доз аскорбінової кислоти для лікування багатьох хвороб. Ефективність такого лікування не доведена; ⠀

Крім того, Комаровський попередив українців, що великі дози вітаміну С сприяють утворенню каменів у нирках.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...