Не так, як раніше: Тимочко вказав на нюанси в мобілізації з 18 травня і обов'язки органів місцевого самоврядування

Завдання нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, полягає не лише у мобілізації людей, але й у мобілізації всіх ресурсів країни для ефективного підсилення обороноздатності. Згідно з новим законодавством, органи місцевого самоврядування, виконавчої та законодавчої влади, а також громадські організації мають співпрацювати для підсилення обороноздатності.

Таку думку у випуску OBOZ.Talk висловив військовослужбовець і голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко. За його словами, мобілізація людей, згідно чинного цього законодавства, чи зміни до законодавства про мобілізацію, про військовий обов'язок і військову службу, це тільки частина від загальних змін, які вносяться.

"Зараз, згідно нового чинного законодавства, як органи місцевого самоврядування, так і органи виконавчої влади, так і органи законодавчої. Всі адміністративні органи, всі інституції, влади чи навіть громадського суспільства мають взаємодіяти, зобов'язані взаємодіяти для посилення обороноздатності", – пояснив він.

Наприклад, тепер органи місцевого самоврядування будуть відповідальні за оповіщення військовозобов'язаних та ризиків, а також збір і підготовку документів. Щодо мобілізації людей, всі чоловіки віком від 25 до 60 років, а також ті, хто є старшими офіцерами до 65 років, мають бути готові до призову. Ці люди зобов'язані надати свої дані в центри комплектування, а також необхідну документацію, таку як паспорт та ідентифікаційні документи.

"Згідно закону, воно прописано, зобов'язані надати про себе дані у центри комплектування, інформацію про місце перебування. Там, крім цього, є прописаний пакет документів, який має надаватися. Це паспорт, ідентифікаційні документи про соціальний статус. Тобто, якщо є багатодітний батько, чи доглядальник, чи опікун, на якій стадії відбувається, здійснюється опіка, опікування, підтримка. Тобто, якщо у людини є документи, які надають їй право для відтермінування за станом здоров'я, обов'язково необхідно надати і повідомити центри комплектування", – пояснив Тимочко.

Наприклад, можна передчасно записатися через електронну систему або зв'язатися з центром комплектування, щоб уникнути черг. Також можна буде надавати інформацію через ЦНАПи. Інша опція – надсилати повну інформацію поштою. Проте особистий візит до центру комплектування також є важливим.

"Важливо розуміти, що все чоловіче населення зобов'язано було надати про себе дані ще з 22-го року, 24-го лютого, коли в країні був оголошений військовий стан. В силу різних обставин цього не відбулося", – пояснив експерт.

Щодо штрафів, то їх розмір залежатиме від ступеня ухилення або відмови в наданні інформації. Неявка на військову лікарську комісію та відмова від явки може призвести до кримінальної відповідальності. Тому важливо не допускати цього та надавати всю необхідну інформацію.

Вас може зацікавити:Ф'юрі звинувачував українців, рвався воювати, а його батько молився за російських хлопців: що думає суперник Усика про Україну

"Тобто це вже в площині взаємодії центрів комплектування громадянин через законодавчу площину і через суди так само. Тому до цього варто не допускати, є багато способів і засобів надати про себе інформацію", – уточнив Тимочко.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...