"Не вірте популярним фільмам і стереотипам": Історик розповіла, як був влаштований побут піратів

У сучасному світі, сповненому стереотипів і голівудського пафосу, історики занурюються в напрочуд організований світ піратів. Нам варто забути про хаотичних кіношних бійців і наброди анархічних головорізів; пірати ретельно створювали суспільство на борту своїх кораблів, доповнене зводом правил, відомим як "Кодекс пірата", пише Ars Technica, передають Патріоти України.

Ці кодекси були не просто химерними казками, каже історик Ребекка Саймон. Деякі з них, як, наприклад, кодекси піратів Неда Лоу і Бартолом'ю Робертса, були задокументовані й опубліковані, визначаючи повсякденне життя і управління у відкритому морі. Ці кодекси визначали все — від посадових обов'язків до розподілу здобичі, доводячи, що навіть у беззаконні є порядок і почуття справедливості. Ця демократія поширювалася на обрання і навіть зміщення капітанів, створюючи дивовижну систему стримувань і противаг серед злодіїв.

Демократичні нахили піратів поширювалися і на розподіл здобичі. Всупереч поширеній думці, їхньою метою було не лише золото та коштовності, а й практичні товари, які вони могли продати. Їхні кораблі були спільнотами, які цінували справедливість і рівні можливості, що різко контрастувало з жорсткою класовою системою на суші, каже Саймон.

Однак життя пірата не позбавлене сучасних помилок. Знаменитий "піратський акцент" і їхнє сумнозвісне вбрання були скоріше вигадкою, аніж фактом, який сформувався в результаті багатовікових розповідей. І хоча в попкультурі переважають розповіді про закопані скарби і яскраве піратство, реальність була більш заснована на виживанні та опортунізмі.

Саймон також проливає світло на менш відомі аспекти життя піратів, як-от видобуток черепах заради їхньої поживної цінності та рідкісне дотримання свят, таких як Різдво. Дивно, але їжа і харчування були важливими питаннями, причому пірати цінували певні продукти за їхню передбачувану користь для здоров'я.

Її книжка розповідає про кінець Золотого століття піратства, що пояснюється посиленням військово-морського патрулювання, зменшенням підтримки колоній і появою каперства як більш стабільної та легальної альтернативи. Піратське життя було недовгим і ризикованим, але на коротку мить воно дало змогу зазирнути у світ, де навіть безправні люди могли віднайти удачу й подобу рівності у відкритому морі.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...