"Не все так просто": Еколог розповіла, чи вирішить потоп у Криму проблему дефіциту води

Через сильні зливи водосховища в окупованому Криму заповняться трохи і проблеми з водою все одно залишаться. Про це розповіла кримська активістка, еколог Марина Литвиненко, передають Патріоти України.

За її словами, водосховища в Криму живляться від поверхневого стоку. І тут важливо, наскільки поверхневий стік наповнить водосховище. "Але в Криму такі гідрологічні особливості, що вода повинна спочатку заповнити карстові порожнечі в вапнякових масивах. Після того, як вона там накопичиться, порода почне віддавати зайву воду в струмочки, річки і водоймища", - зазначила еколог.

На її думку, водосховища заповняться трохи і проблеми все одно залишаться. "Важливо враховувати, що водосховища наповнювалися також з підземних джерел, а підземні водоносні пласти в свою чергу поповнювалися з Північно-Кримського каналу. Це спеціальна система з декількома станціями, і на дні цього каналу була прокладена система фільтрації. Та вода, яка текла через канал, поповнювала і підземні водоносні пласти", - пояснила еколог.

З огляду на те, що 80% води Крим отримував з Північно-Кримського каналу, то навряд чи водосховища можуть наповнюватися тільки дощами, додає Литвиненко. До того ж, за її словами, вода залила не ті ділянки землі, які є водозбірними районами. "Найбільший водозбірний район - Ай-Петрі. Також може бути ділянка степу, через яку вода може просочитися вниз. Але зараз залиті вулиці і вода піде або в "ливньовки", або знайде вихід і потече вниз - до моря. Ми не знаємо, скільки ще випаде опадів, але в будь-якому випадку їх буде недостатньо для поповнення водоносних пластів", - сказала еколог.

Джерело: Апостроф

"Була морально вбита": На Сумщині мати поховала сина-військового і померла сама

четвер, 18 квітень 2024, 17:22

У селі Манухівка Новослобідської громади на Сумщині одразу після похорону сина, який загинув захищаючи Україну, померла його мати. У жінки не витримало серце. Про це пише "Суспільне", передають Патріоти України. 25-річний Владислав був уродженцем села ...

"Це висновок лікарів": Віталій Капранов назвав причину раптової смерті свого 56-річного брата-близнюка

четвер, 18 квітень 2024, 15:27

Український письменник та публіцист Віталій Капранов назвав причину смерті свого 56-річного брата-близнюка Дмитра, який пішов з життя 16 квітня, передають Патріоти України. Раптова смерть Дмитра Капранова стала справжнім шоком для українського суспільс...